Mitt under en pågående klimat- och energikris riskerar ett beslut från EU-domstolen att chockhöja priset på svensk biogas. Det kommer att leda till högre energipriser och ökade klimatutsläpp. Vi socialdemokrater är besvikna på att den svenska regeringen inte överklagade beslutet från EU-domstolen. Beslutet påverkar många gotländska företag kraftigt och bidrar till en osäker framtid. Vi vill att produktionen av biogas ska kunna fortsätta och vara en viktig del i den gröna omställningen.
Biogasen har länge varit skattebefriad i Sverige. Hushållens matavfall, gödsel från lantbruket och restprodukter från livsmedelsindustrin samlas in och omvandlas till biogas. Det är grön förnybar, närproducerad energi som används till att värma upp våra bostäder och som drivmedel till våra fordon. Från resterna av biogasproduktionen utvinns biogödsel som går tillbaka till lantbruket och ersätter konstgödning.
År 2020 fick Sverige godkänt av EU-kommissionen att fortsätta undanta biogas från beskattning. Beslutet gällde fram till och med år 2030. Men det beslutet hävdes i december förra året. Sveriges regering hade två månader på sig att överklaga domen. Regeringen valde i stället att skicka ett brev till EU-kommissionen. När skattefriheten tas bort riskerar det att slå hårt mot svenska biogasproducenter och konsumenter. Priset för att tanka biogas kommer att öka med 20 procent. I ett sådant läge kommer fler privatpersoner och företag välja fossila alternativ, vilket i sin tur leder till ökade utsläpp. Nu är det upp till regeringen att hitta en annan form för att stötta den svenska biogasproduktion.