Lagen om allmännyttiga bostadsföretag (SFS 1970:977) säger att hyresgästerna i allmännyttiga bostadsföretag ska erbjudas möjlighet till boinflytande. Lagen anger dock inte hur detta inflytande ska se ut i detalj. Allbolagen betonar att boinflytande är en viktig del av de allmännyttiga bostadsföretagens verksamhet.
Hyresvärdar har ett ansvar för att skapa förutsättningar för ett fungerande boinflytande.
Boinflytande på riktigt handlar om att hyresgäster har en verklig möjlighet att påverka sitt boende och sin boendemiljö. Det handlar inte bara om att hyresvärden informerar hyresgästerna om beslut som redan är fattade, utan om att hyresgästernas synpunkter tas på allvar och vägs in i beslutsfattandet.
Boinflytande är en viktig del av en fungerande demokrati. Det ger hyresgästerna möjlighet att ta ansvar för sitt boende och sin boendemiljö. Det kan också bidra till en bättre dialog och samverkan mellan hyresgäster och hyresvärd.
Om Boinflytandet fungerar fås en Bättre boendemiljö, Ökad trygghet och Lägre kostnader. Så vinsterna är många.
Det är oerhört viktigt att boinflytande sker på ett sätt som är öppet, respektfullt och konstruktivt och att hyresgästernas synpunkter tas på allvar.
Här upplever Hyresgästföreningen Gotland att både Gotlandshem och ägarna behöver se på om det finns ett boinflytande på riktigt eller bara ibland när Gotlandshem känner att de vill ha boendeinflytande?
Boinflytande på riktigt eller bara ibland?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.