Glädjande har användandet av regnvatten i toaletter blivit aktuellt i tidningarnas spalter den senaste tiden. Faktum är att det inte är så nytt och unikt vilket det beskrives som. Redan 2001 sökte vi på Borgvik lov att få ha regnvatten till toaletterna som skulle installeras i vårt stora nybygge med strandlägenheter.
Samtidigt installerade vi solpaneler på taket till varmvattnet. Att få ha regnvatten i toaletterna var dock inte helt problemfritt. Ledningarna måste vara helt separerade från de kommunala vattenledningarna och trots vår stora nedgrävda vattentank måste komplettering ske av eget vatten från två stora brunnar.
Det var ifall regnvattnet inte skulle räcka till, för vi fick inte koppla på det kommunala vattnet som reserv. Kommunen krävde också att vi skulle installera mätare till det egna regnvattnet då vi måste betala för det som rann ut i avloppet till reningsverket, vilket vi också gjorde. Detta är krav som gäller alla och när sådana kriterier är uppfyllda så är det tillåtet att använda regnvatten.
När vi installerade systemet med toaregnvatten för 20 år sedan kom installatörer för att bygga ett tyskt pumpsystem, men nu borde det finnas beprövade system som är betydligt enklare.
Vi har nu gått vidare och installerat en stor vattentank nere i kalkpatronens gamla ölkällare där vi samlar regnvatten från de andra taken till bevattning, vilket gör att vi hela sommaren har vatten till rosengården mm.
Våra installationer ger ingen vinst pengamässigt, men är ett litet steg för miljön. Kan det också inspirera andra så är det värt vartenda öre.
Man måste även vara uppmärksam på det aggressiva regionala Östersjövattnet från reningsverket i Herrvik som nu håller på att korrodera alla gamla vattenledningar här i Katthammarsvik.