Bostad först – så att annat stöd ger effekt

Rätten till bostad är en mänsklig rättighet.

Utan egen bostad är det svårt att ta itu med andra problem.

Utan egen bostad är det svårt att ta itu med andra problem.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Insändare2021-03-11 20:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utan trygg bostad kan en person inte gå vidare och ta itu med utmaningar i livet, som att förbättra hälsan och hitta sociala sammanhang om man hamnat snett.
I Sverige och på Gotland finns hemlösa vars missbruk eller psykiska ohälsa står i vägen för att skaffa eller behålla ett jobb. Människor som saknar kontaktnät som kan stötta och hjälpa. Människor med försvagat immunförsvar som, oavsett om det pågår en pandemi eller inte, kämpar i motvind.

Tidigare har det varit vanligt att man i tagit sig an dessa människor genom en modell där den utsatte förväntas övervinna missbruk, psykisk ohälsa och fattigdom innan en fast bostad kan komma på tal. Men om man vänder på detta, först erbjuder ett tryggt eget hem och därefter ger behandling och stöd utifrån vad personen behöver och själv vill, ökar möjligheten att ta sig tillbaka in i samhället.

”Bostad först” är en metod som går ut på att erbjuda hemlösa personer permanent bostad med ett eget förstahandskontrakt. Människor ska inte behöva slussas runt mellan olika tillfälliga lösningar beroende på om man för tillfället är drogfri eller inte, eller på grund av andra saker som händer i ens liv. Metoden, som ursprungligen kommer från USA, började användas i Helsingborg och Stockholm för cirka tio år sedan. Sedan dess har den spritt sig till flera kommuner och är i dag enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer den modell som ska användas vid hemlöshet.
Vi i Alliansen tycker det är dags att modellen införs även på Gotland. Socialförvaltningen har redan börjat titta på hur ett införande kan gå till.