Bostadsbristen på Gotland är självförvållad

Hela Gotland lider svårt av bostadsbrist, och det är inte bara ett problem för Visby.

Nybyggnation

Nybyggnation

Foto: Anders Thomasson

Insändare2023-09-18 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Generellt sett så är bristen på bostäder ett hot mot utvecklingen för Gotland. Stora företag anger bostadsbristen som hinder för deras personalrekrytering och Region Gotland riskerar att förlora skatteintäkter när människor inte hittar bostäder på ön. Den leder till att många av våra ungdomar och unga familjer tvingas bort från ön. Gotlands befolknings redan höga genomsnittsålder riskerar att bli än högre. 

 

På landsbygderna runt om på Gotland är problemen de samma, men situationen riskerar där att bli än värre. Bostadsbristen på landsbygderna riskerar att leda till en accelererande avfolkning. Underlagen för både kommersiell och offentlig service minskar och det blir svårare att upprätt hålla en tillräcklig servicenivå för de som blir kvar.

Att det inte finns hyresrätter i tillräcklig omfattning på landsbygderna har lett till att framför allt ungdomar och barnfamiljer tvingats bort från landsbygderna och de mindre samhällena. Detta leder i sin tur till att det blir sjunkande elevunderlag och problem för landsbygdsskolorna. 

 

Den stora bostadsbrist som vi idag ser är i hög grad självförvållad. Region Gotland har genom sitt bostadsföretag Gotlandshem under lång tid koncentrerat sin nyproduktion av hyresrätter till Visby. Region Gotland har inte varit proaktiv när det gäller markförvärv och planläggning av mark för bostadsbyggande. Lägg där till att man haft en överambitiös bygglovsenhet som inte ansträngt sig för att underlätta byggandet utanför de stora tätorterna samt en VA-enhet som inte lyckats underhålla och bygga ut VA-nätet i tillräcklig omfattning.

Detta sammantaget har lett fram till den situation som vi har i dag, med brist på hyresrätter, brist på planlagd mark, brist på VA-infrastruktur och brist på bostäder över hela ön.

 

Från Hela Sverige skall leva, Gotland vill vi se en förändrad inställning till byggande generellt på Gotland och i synnerhet på landsbygderna. Det skall var människornas önskan om var man vill bo som skall vara styrande för planeringen, inte urbaniseringsivrande politiker och tjänstepersoners vilja.

 


Hela Sverige, Gotlands styrelse