Bra att begränsa trålfisket i Östersjön

Tordmule med nyfångad skarpsill i näbben.

Tordmule med nyfångad skarpsill i näbben.

Foto: Roland Johansson/TT

Insändare2023-10-31 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På ett möte den 27 oktober på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg diskuterades planerna för framtida vindkraft till havs. Både Östersjön och Västerhavet inbegripet

På ett direkt uppdrag från regeringen ska myndigheten ta fram planer för vilka områden till havs som kan användas för vindkraft. Uppdraget skall redovisas nästa höst och det är många som har synpunkter på verksamheten.

Med den havsbaserade vindkraften följer ett kabelnät som skall transportera elströmmen. Oavsett om vindkraftverken är bottenförankrade eller flytande så måste strömmen transporteras till konsument. Kablar till havs är känsliga för olika slag av yttre påverkan.

Svårigheten med samexistens i framtiden med nuvarande trålfiske i Östersjön är uppenbar. Man beräknar att 50 procent av nuvarande trålfiske försvinner. Siffrorna blir lite beroende på hur den slutliga havsplanen kommer att se ut, men inskränkningar blir hur som helst.

Inom de områden med vindkraft kommer endast nätfiske (passiva redskap) att tillåtas.

Enligt företrädare för de stora trålfiskebåtarna så utgör det storskaliga fisket ett viktigt bidrag till den svenska livsmedelsförsörjningen. Att det nuvarande storskaliga strömming och skarpsillsfisket i Östersjön i huvudsak går till fiskfoder, och inte till konsumtion togs inte upp på mötet. Det finns också ett fåtal små trålfiskare som fiskar konsumtionsfisk för surströmming och annat men är på totalen väldigt blygsam i sammanhanget.

En viktig aktör när det gäller vindkraft är ju militären av någon anledning. De var inte representerade på mötet men det hindrar ju inte att de kan få ändringar till stånd.

Kontentan av mötet var det glädjande beskedet att nätfiske är framtidens fiske i Östersjön.