Bra betyg till besöksnäringen på Gotland!

Frida Ganshed.

Frida Ganshed.

Foto: David Skoog/arkiv

Insändare2020-07-31 18:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har nu lämnat sommarens största veckor bakom oss. Antalet besökare på Gotland var under vecka 29 och 30 nära en normal sommar och långt fler än vad vi väntat oss. Vi var många som inför sommaren var oroliga, hur ska det gå och hur gör jag bäst för att anpassa min verksamhet för att undvika trängsel. Enligt rapporter har det gått bra. Genom kösystem, ommöblering och begränsning i hur många man tar in har företagare inom besöksnäringen fått med beröm godkänt.

Förra veckan kallade Länsstyrelsen, polisen och Region Gotland till pressträff för att kommentera det stora antalet besökare på ön. Det konstaterades att det på sina platser uppstod trängsel hos allmänheten, hos såväl gotlänningar som besökare. I verksamheter inom besöksnäringen har det däremot gått bra och de allra flesta sköter sina verksamheter på ett föredömligt sätt. 

Samtidigt som vi har haft många besökare har det också blivit fler bekräftade fall av Corona, vilket enligt smittskyddsläkaren till stor del beror på att fler testas. Coronapandemin fortsätter sin framfart, och vi behöver alla fortsätta att ta stort ansvar, hålla avstånd och stanna hemma om vi känner symptom. Krisen för besöksnäringen är inte på något sätt över och hösten kommer att bli tuff för många företagare. Vi behöver fortsatt varenda gäst vi kan få. 

Alla som arbetar och driver företag inom besöksnäringen har all anledning att känna stolthet. Vi har klarat av sommarens tuffaste veckor och det förtroende vi fått. Nu håller vi tummarna att besökare vill fortsätta komma till Gotland under sensommaren och att vi får fortsätta att servera våra gäster fina sommarminnen.