Bra och tydliga kvalitetskrav i hela äldrevården

Så tänker vi om upphandling och kvalitet på särskilda boenden.

Region Gotland ska fortsätta jobba med utveckling av kvalitetskraven.

Region Gotland ska fortsätta jobba med utveckling av kvalitetskraven.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Insändare2022-02-16 17:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi, som företräder den styrande delen av socialnämnden, vet att det finns olika tankar om hur kvalitet skapas och hur en upphandling inom äldreomsorgen går till. Vi vill därför förklara hur vi ser på det.

 

Först av allt vill vi fastslå: kvalitet inom äldreomsorg skapas i första hand mellan den som hjälper och den som tar emot hjälpen. Ingen upphandling i världen kan ändra på det.

Vi vill också tydliggöra att driftsformen för ett särskilt boende inte är det avgörande för kvaliteten. Man kan såklart diskutera offentlig eller privat drift ur olika ideologiska perspektiv, men gällande kvalitet är det klarlagt att den är likvärdig sett över tid och över helheten. Sedan finns det enstaka avskräckande exempel inom både offentlig och privat drift där det inte fungerar och det behöver såklart rättas till.


När socialförvaltningen i Region Gotland, på nämndens uppdrag, upphandlar drift av ett särskilt boende för äldre, som till exempel nu när driften av Sudergården ska upphandlas, ställs naturligtvis krav utifrån lagstiftning. Ingen aktör någonstans i Sverige får driva verksamhet utan tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Till det kommer Region Gotlands kvalitetskrav som innehåller krav på ledningssystem, systematiskt förbättringsarbete, egenkontroll, avvikelserapportering, samverkan, etik, dokumentation, språk och mycket mer samt specifika krav på särskilda boenden som rör till exempel bemanning, måltider, rehabilitering, läkemedelshantering och olika trygghetssystem. Mycket av detta ska anpassas av utföraren utifrån varje persons behov.

Det är alltså inte en bra idé att kräva att det ska finnas ett exakt antal undersköterskor som jobbar på en avdelning vid en viss tidpunkt på dagen, eftersom behoven kan skifta stort beroende på vilka personer som bor där.


En viktig uppgift för socialnämnden är alltså att se till att vi har bra och tydliga kvalitetskrav, i takt med ökad kunskap och olika omständigheter. Region Gotland ska fortsätta jobba med utveckling av kvalitetskraven för att även fortsättningsvis ALLA som bor på ett särskilt boende ska kunna åldras och leva tryggt.