Dag som natt analyserar vi ditt spott, ditt snor, ditt hjärta och ditt blod. Likvor, ledvätska, lungfunktion och lymfom.
Bakom stängda biohazard-dörrar lägger vi grunden för din diagnos. Det är vi som avgör vilket blod du kan få, vilket antibiotikum som har effekt. Ändå är det få som känner till oss.
Först i samband med covid fick vi ta del av strålkastarljuset. Men debatten handlade oftare om analyskapacitet än om yrkesgruppen. När vårdens hjältar applåderades från balkonger klappade förvisso några händer även för oss, men långt ifrån alla. För vi syns inte. Men vi finns.
Ja, vi finns. Än så länge. En treårig högskoleutbildning, en kandidatexamen och en legitimation. Ett livsviktigt yrke. Trots detta visar statistik att BMA-utbildningen inte lönar sig. Inte bara jämfört med traditionellt högavlönade yrken, utan jämfört med att inte utbilda sig alls.
I hela riket lämnar vi således vården för att söka något mer lukrativt, utvecklande; mindre krävande och labilt. Somliga byter bana helt medan andra byter arena. Life science-företagen lockar i storstäderna; här på ön växlar de som kan om till det som finns. IT, administration, cement och snus. Vi tager vad vi haver.
Personalbrist och kompetensförsörjningsproblematik är således inte unikt för Region Gotland. Vad som är unikt, däremot, är de utmaningar som ö-läget medför.
På fastlandet finns – om än i varierande grad – BMA-utbildningar, pendeltåg och bostäder som inte kräver antingen ett gediget startkapital eller utflytt under sommarmånaderna. Och det finns inte här. Bristen på inflöde och incitament för detsamma har resulterat i att våra laboratorieverksamheters fortsatta existens nu vilar på tappra pensionärers axlar. En långt ifrån hållbar nödlösning.
Det står helt klart att trenden måste vändas. Redan nu, helst igår. Snabba och säkra provsvar är som sagt en grundbult för modern, evidensbaserad sjukvård.
För en region som har öppet vatten mellan sig och fastlandets relativa trygghet finns inget alternativ – för att säkra tillgången till vård måste vi säkra tillgången till analys. Attraktiva arbetsplatser som erbjuder såväl hållbart yrkesliv som karriärvägar är en grundförutsättning, konkurrenskraftiga löner är en annan.
Detta är tre kärnfrågor i Vårdförbundets nationella politik. För Region Gotland föreslår vi även detta: Subventionerad utbildning och inflyttningsbidrag. För utan biomedicinska analytiker stannar vården.