Bristen på barnmorskor kvarstår i Region Gotland

Barnmorska på Boo Vårdcentral mödravårdscentral lyssnar på gravid kvinnas mage med trätratt.

Barnmorska på Boo Vårdcentral mödravårdscentral lyssnar på gravid kvinnas mage med trätratt.

Foto: Ulf Huett

Insändare2023-05-05 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barnmorska är ett fantastiskt yrke som finns med individen genom den sexuella och reproduktiva hälsan under hela livet. Men läget i Region Gotland är oroande. 

Den 5 maj firas internationella yrkesdagen för barnmorskor. En barnmorska arbetar inte enbart med graviditet, förlossning och eftervård utan även med sexuell och reproduktiv hälsa genom hela livet. 

Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller barnmorskors breda arbete för den sexuella, perinatala och reproduktiva hälsan. Trots detta rapporterar 21 av 21 regioner brist på barnmorskor. Region Gotland är tyvärr inget undantag. Det är brist på barnmorskor även här och nu går vi mot ännu en tuff vårdsommar. 

Statistiskt sett är sommaren högsäsong för förlossningar – en glädjens och förväntans tid. Men det är också personalbristens högsäsong. Att våra viktiga kollegor på såväl förlossningen som våra mottagningar garanteras sunda och rimliga villkor, både under sommaren och resten av året, borde vara en självklarhet. 

Det finns dock möjligheter att förändra läget. Vårdförbundet Gotland efterlyser att regionen agerar långsiktigt för att förbättra kompetensförsörjningen. Att ha en hög grundbemanning och säkra fastanställda barnmorskor är en förutsättning för att kunna upprätthålla denna livsavgörande vård. 

Möjligheten till kontinuerlig kompetensutveckling och en lön som speglar kompetensen är konkurrensverktyg som kan bidra till att kompetensförsörjningen stärks. 

Det är dags att regionen agerar utifrån de lösningar som faktiskt finns så att regionens invånare fortsatt får den goda och säkra hälso- och sjukvård de har rätt till.