De senaste dagarna har tonläget i media varit högt, inte bara kring den nationella politiken utan också kring vårt allmännyttiga bostadsbolag Gotlandshem. Det är måhända inte så förvånande eftersom bolaget är inne i en omställningsfas – men det är förvånande att politiker med ansvar för Gotlands utveckling ägnar sig mer åt upprördhet än problemlösning.
När den nya styrelsen för Gotlandshem tillträdde 2019 fördjupade man sig i bolagets långsiktiga förutsättningar. Det visade sig snabbt att om inget görs så kommer bolaget vara konkursmässigt inom så lite som 10 år, till följd av den dåliga likviditeten och det låga kassaflödet. Samtidigt konstaterade man att underhållet av bolagets bestånd var kraftigt eftersatt; det fanns inte ens en aktuell plan för att systematiskt arbeta med underhållet vilket skapade ständiga fördyringar.
Två år senare är en underhållsplan på väg att färdigställas, kassaflödet förbättrat och framtidsutsikterna vad gäller likviditet inte lika ödesdigra.
Detta kan enbart bli möjligt genom att man från bolagets ledning gör tydliga prioriteringar. Till exempel har planerna på ny verksamhetslokal avslutats och vissa nybyggnadsprojekt får vänta. När Socialdemokraterna är upprörda över att byggnationen inte går så snabbt som de påstår att de vill är det därför viktigt att fundera över vad alternativet är:
– Gotlandshem har nått taket för hur mycket pengar man kan låna. Om Gotlandshem ska kunna låna mer behöver Region Gotland låna mindre, eftersom man har ett gemensamt låneutrymme. Vill Socialdemokraterna stoppa utbyggnaden av vatten och avlopp på ön för att Gotlandshem ska kunna låna mer?
– Hyrorna tillåts bara öka med cirka 2 procent per år, samtidigt som Gotlandshems kostnader i form av el och vatten ökar med 5–10 procent per år. Hur ska den ekvationen lösas om man omedelbart måste bygga på varje plats Socialdemokraterna pekar ut?
– En väg framåt är att sälja delar av fastighetsbeståndet för att finansiera nybyggnation. Som moderat är jag självklart öppen för den lösningen. Är Socialdemokraterna beredda att stötta det initiativet?
Gotlandshem är vårt allmännyttiga bostadsbolag och ska finnas kvar betydligt längre än bara några mandatperioder. Bolaget behöver ges långsiktiga förutsättningar att både underhålla nuvarande fastighetsbestånd och att bygga nya bostäder så att vi kan bli fler gotlänningar. I det arbetet behöver bolaget stöd och konstruktiv kritik kring vägen framåt – inte brösttoner från politiker som saknar förslag på lösningar.