Brytning vid Stucks är grundligt utredd

I repliken i GA den 13 juni på min insändare påstås att jag skrivit ”att kalkbrott inte orsakar problem med grundvattnet”. Detta är inte korrekt

Och slutsatserna har godkänts efter omfattande domstolsförhandlingar.

Och slutsatserna har godkänts efter omfattande domstolsförhandlingar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-06-26 09:17
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min artikel diskuterade endast påverkan på grundvattenförhållandena vid Stucks kalkbrott. 

Det går inte att generellt säga att kalkbrott på Gotland orsakar problem med grundvattnet. Kalkbrott har olika geologiska, topografiska och hydrogeologiska förhållanden som styr grundvattenförhållandena på platsen. 

De gedigna vetenskapliga utredningar som gjorts vid Stucks visar att inflödet av grundvatten till kalkbrottet är litet och sker huvudsakligen i de övre fem metrarna av kalkstenen.  Därunder förekommer endast ett fåtal mindre horisontella sprickor. Det innebär att påverkan på grundvattennivån är liten vid brytning av kalkstenen vid Stucks, och att kalkstenen vid brottet inte har varit någon grundvattenresurs. Den hydrogeologiska begreppsmodell av kalkstenen vid Stucks som SMA Mineral presenterat vid förhandlingar har godkänts av domstol. 

De flesta påståenden i repliken ifrågasätter vetenskapligheten i genomförda undersökningar och utredningar som till exempel.;

”Det lär inte finnas några vetenskapliga undersökningar heller och följaktligen inga bevis för någonting, vad jag förstår.” 

”Men frågan är så komplex och mångbottnad att vi inte bör nöja oss med en skrivbordsslutsats. Här behövs mer av de vetenskapliga fakta vi pratade om nyss."

Svaren på ovanstående påståenden finns i de gedigna undersökningar och utredningar som genomförts av SMA Mineral vid Stucks kalkbrott. 

Som jag skrev i min artikel påbörjades våren 2009 ett utredningsarbete med omfattande fältstudier av geologi, strukturgeologi, yt- och grundvattenförhållanden samt nederbörd och vattenbalans, vilket är långt ifrån någon ”skrivbordsslutsats”. 

Detta arbete resulterade i en gedigen komplettering av geologi och hydrogeologi vid Stucks kalkbrott insänd till miljödomstolen 2010 och fastställd i domstol 2011. Därefter följde sju år och fyra förhandlingar i Mark- och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen med ytterligare inlagor från SMA Mineral och remissyttranden fram till 2018. Allt detta material är offentliga handlingar och tillgängliga för allmänheten. 

De fältundersökningar och utredningar som gjorts vid Stucks kalkbrott baseras således på vetenskaplig teknik och teori, och där slutsatserna har godkänts vid domstolsförhandlingar.