Byggnadsnämnden släpper fram byggen som borde stoppas

Öppet brev till Miljö- och Byggnadsnämnden.

Varför kan inte miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut i enlighet med riktlinjerna?

Varför kan inte miljö- och byggnadsnämnden fatta beslut i enlighet med riktlinjerna?

Foto: Tobias Wallström/arkiv

Insändare2020-11-02 21:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste tre åren har Miljö- och Byggnadsnämnden lämnat två positiva förhandsbesked och vidare godkända bygglov till Byggherrar som sökt bygglov på mark som klassas som ”Kärnområde för upplevelse, bevarande och skydd av pågående markanvändning” enligt Fårö fördjupad Översiktsplan, Fårö 2025. Jag refererar till omkringliggande mark runt Fårögården. 

Miljö- och Byggnadsnämnden beslutade att bevilja bygglov i detta område, på denna mark om totalt 4 000 kvm. Miljö- och Byggnadsnämnden beviljade således fyra fritidshus och fyra gästhus och flera bodar inklämda på en total yta om 4000 kvm. Varje tomt är cirka 1000 kvm. 

Det befintliga bebyggelsemönstret (innan nybyggnationen) består av en fastighet med tillhörande byggnader som ligger som ett vackert pärlhalsband längs med den gamla landsvägen, där varje fastighet har en yta om minst 4 000 kvm per fastighet.

För er orientering, marken som tillhör Fårögården (Simund 1:9) samt omkringliggande mark är enligt plankartan för FÅRÖ benämnd som ”Kärnområde för upplevelse, bevarande och skydd av pågående markanvändning”

För områden som benämns som ”Kärnområde för upplevelse, bevarande och skydd av pågående markanvändning” finns särskilda bebyggelseriktlinjer. Dessa bebyggelseriktlinjer tar upp följande:

– Placering av ny byggnad bör utgå från platsens befintliga bebyggelsemönster

– Tomtplats på landsbygden bör ha en minsta tomtstorlek om 2000 kvm

Miljö- och Byggnadsnämnden beviljar därmed nybyggnad av fritidshus som väsentligt skiljer sig från befintligt/rådande bebyggelsemönster. Vidare beviljas arkitektur som väsentligt skiljer sig från omkringliggande arkitektur.

Nämnden beviljar nybyggnad av fritidshus på en tomtstorlek som väsentligt skiljer sig från bebyggelseriktlinjerna.

Vilka viktiga argument har ni på Miljö- och Byggnadsnämnden som motiverar en avvikelse från FÖPens tillämpning på områden som klassas som ”Kärnområde för upplevelse, bevarande och skydd av pågående markanvändning” samt de särskilda bebyggelseriktlinjer som anges? 

Varför kan vi inte våga hålla ut och låta mark som klassas som ”Kärnområde för upplevelse, bevarande och skydd av pågående markanvändning” vara. Det finns ju områden på Fårö som är utpekade som bebyggelseområde? 

Jag är Fåröbo och värnar om Fårös miljö och när Miljö- och Byggnadsnämnden väljer att avvika från FÖPens intentioner utan att särskilda omständigheter föreligger, och väljer dessutom att bryta mot flera av de riktlinjer som FÖPen beskriver, ser jag ingen annan utväg än att försöka göra min röst hörd. 

Vi alla vill ha ett levande Fårö, både för människor, natur och djur. Låt oss bygga fler hus på mark som är avsedd för nybebyggelse och förtätning, dessa områden är också utpekade på Fårö Fördjupad Översiktsplan, Fårö 2025.