I GA 19 april kan man läsa att Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen fått in många anmälningar om vanvård av hus i Visby innerstad. Även om ”svartbyggen”.
Jag tillhör dem som måste skämmas för mitt vanvårdade hus, trots att jag har en stark ambition att kunna visa upp ett hus som är en prydnad för vårt världsarv.
Men, varför då detta? Jo en näst intill oöverstiglig byråkrati som fått mig att rygga vid minsta tanke på förbättringsåtgärder.
Ser jag ett behov av att putsa om, måla mitt plank eller mina fönster så måste jag söka tillstånd hos Miljö- och Byggnadsnämnden. Och presentera handlingar utförda av fackman och med antikvarisk kontroll. Dessutom får jag inte bestämma vare sig färgtyp eller nyans själv utan det ska en ”sakkunnig” göra. Till höga kostnader för konsulthjälp och tillstånd. Ofta överstiger de byråkratiska kostnaderna kostnaden för själva åtgärden.
Resultatet blir att jag antingen struntar i att underhålla eller att jag tar risken att måla eller putsa om utan tillstånd, varvid risk för ”svartbygge” uppstår.
I min enkla värld är nuvarande regler och/eller tillämpning av reglerna från myndigheters sida ett större hot mot världsarvet än försumliga fastighetsägare.
Jag vågar påstå att den absoluta merparten av innerstadens fastighetsägare är stolta över att äga sin fastighet och inget hellre vill än att underhålla den på ett bra sätt. Låt myndigheterna ge välmenta och konstruktiva råd i stället för att jaga fel !
Vad är det som säger att till exempel en färg på hus eller dörr- och fönstersnickerier blir bättre för att en välutbildad tjänsteman bestämmer den än om en ambitiös fastighetsägare gör samma sak? Och, en puts eller färg som blev fel är ju ingen katastrof, den kan ju rättas till vid nästa tillfälle.
Vi fastighetsägare har oftast inte valt världsarvet. Det har myndigheter gjort. Varför ska vi då ta även myndighetskostnaderna och ofta svåråtkomna och otrevliga kontakter med myndighetspersoner för att underhålla det
Dags att se över detaljplan, och byggnadsordning för Visby innerstad. Och, inte minst, tillämpning!