C: Hoppfullt inför 2022 – trots allt

Det känns inte som så länge sedan vi pustade ut och började planera för att gå tillbaks till vårt vanliga liv – som det var innan pandemin.

"Influensan har tack och lov hittills var skonsam mot Gotland och strax över 18 000 har hittills vaccinerat sig mot smittan."

"Influensan har tack och lov hittills var skonsam mot Gotland och strax över 18 000 har hittills vaccinerat sig mot smittan."

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2021-12-29 05:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men tyvärr ser vi nu att spridningen av covid-19  ökar, även om det inte är i närheten av krisen förra året. Under vecka 50 meddelade sjukvården att man gått upp i stabsläge på lasarettet, för att kunna hantera den ökande smittan men även på grund av sjukskrivningar och bemanningen med personal under jul- och nyårshelgerna. Mina tankar går till alla medarbetare som kämpar inom sjukvården för att kunna ge oss bästa möjliga hjälp och vård när vi behöver det. 

Så ta hand om er och era nära och kära. På så vis kan ni också minska påfrestningen på vården. 

Influensan har tack och lov hittills var skonsam mot Gotland och strax över 18 000 har hittills vaccinerat sig mot smittan. Dessutom har 850 högdos-influensavaccin fördelats framför allt på våra särskilda boenden. Hoppas att våra äldre kan få en fin jul och träffa sina nära och kära trots allt.

Intressant information på senaste sammanträdet med hälso- och sjukvårdsnämnden handlade om årets medarbetarenkät som uppvisade resultat i positiv riktning. Bland annat gällande ledarskap, medarbetares engagemang och förutsättningar att ta eget ansvar. Sådant som kan vara avgörande för att prestera och må bra på jobbet. Oroväckande enligt enkäten är att stressen bland medarbetarna ökar. En bakomliggande orsak till detta är att medarbetarna haft en mycket jobbig tid med pandemin och hård belastning för många.  

Övrigt positivt är att arbetet med införande av e-arkivet löper på, vilket på sikt ska förenkla för medborgare att komma åt allmänna handlingar digitalt, men även underlätta åtkomst och underhåll av arkiven i det dagliga arbetet. Även värt att nämna att det ska etableras flera nya geriatriska vårdplatser – vilket är väldigt viktigt eftersom behoven av specialistvård för äldre ökar.

Sist men inte minst fick vi träffa vår nya primärvårdschef Lena Bäckström! Hon har en gedigen bakgrund inom vården och har jobbat de senaste tio åren som specialist inom allmänmedicin på vårdcentral i Stockholm. Hon berättade att hon tillbringat barndomens somrar i Slite, vilket jag tycker känns tryggt eftersom hon då redan har kännedom om Gotland. Det ser bra ut inför 2022 och det fortsatta arbetet med en god och nära vård.