Campus Gotland osynligt i gotländsk samhällsdebatt

I uppdraget till landets universitet och högskolor ingår tre uppgifter: utbildning, forskning och samverkan.

"Tyvärr är personalen på Campus Gotland närmast osynlig på tidningarnas debattsidor. Frågan är – spelar det någon roll för oss på ön?"

"Tyvärr är personalen på Campus Gotland närmast osynlig på tidningarnas debattsidor. Frågan är – spelar det någon roll för oss på ön?"

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Insändare2022-11-29 13:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med samverkan menar myndigheterna att forskare och lärare ska bidra lokalt till näringsliv, till offentliga verksamheter och till det omgivande civilsamhället, till exempel genom deltagande i samhällsdebatter. 

Campus Gotland har 280 forskare och lärare med kompetens inom bland annat teknik, pedagogik, sjukvård, arkeologi, turism. Tyvärr är personalen på Campus Gotland närmast osynlig på tidningarnas debattsidor. Frågan är – spelar det någon roll för oss på ön? 

I propositionen "Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige" (2020/21:60) menar regeringen: "När forskare på olika sätt deltar i det offentliga samtalet, finns potential att öka förtroendet för forskning och stärka möjligheten för allmänhet och beslutsfattare att fatta informerade och kunskapsbaserade beslut."

På Gotland har vi samhällsdebatter inom teman och områden där Campus Gotland erbjuder utbildningar och bedriver forskning: 

  • Hur ser framtiden ut för vindkraft och kalkindustri på ön?
  • Hur utvecklar vi vår förskola och grundskola?
  • Hur påverkas gotlänningar när ön förvandlas till en destination?
  • Vilka ekonomiska bidrag ger besöksnäringen till Gotland?
  • Hur förbättrar och finansierar vi vård och äldrevård på ön?  

Här borde lärare och forskare på Campus bidra med kunskap och fakta till våra politiker, till regionens beslutsfattare och till allmänheten. På detta sätt höjs nivån på debatterna och man får bättre beslut. 

När lärare och forskare kommenterar aktuella frågar inom sina forsknings- och utbildningsområden, så bidrar de till institutionernas profilering. Så skapas ett intresse för utbildningar och forskning bland både studiesökande och allmänheten i övrigt. 

En positiv effekt vore att flera gotländska ungdomnar sökte sig till Campus och intresset för samarbete med institutionen styrks. 

Campus Gotland är en universitetsfilial tillhörande ett av landets bästa universitet – en värdefull tillgång för det gotländska samhället som måste nyttjas fullt ut. Moderinstitutionens position är ” … Uppsala universitet är en aktiv deltagare i aktuella samhällsdebatter och bidrar på olika sätt till kulturlivet.” (2019 Årsredovisning). 

I motsats till Campus, så var Uppsala universitet väl representerat vid årets upplaga av Almedalsveckan. Kanske saknar lärare, forskare och studenter på Campus anknytning till det gotländska samhället och har ett "fly in, fly out-förhållande" till ön? 

Man undrar hur Campus-ledningen ser institutionens roll, och vilka ambitioner ledningen har för deltagande i det gotländska samhället genom samtal och debatter?