Cementa: Det finstilta bakom siffror och löften

Cementa har ansökt om ett fyraårigt brytningstillstånd för kalk. Koncernens planer sträcker sig dock långt i framtiden.

Koldioxiden ska skickas till Norge.

Koldioxiden ska skickas till Norge.

Foto: Malin Stenström

Insändare2022-07-12 11:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Heidelberg Cement planerar att stänga ett antal cementfabriker i Europa och rusta upp ett fåtal att kunna tillverka klimatneutral cement. Teknikerna kan skiljer sig åt, i Slite planeras CCS-tekniken. (Carbon Capture Storage.) Den svenska regeringen betalar cirka 50 miljoner kr för förstudien till CCS anläggningen, trots att tillstånd till brytning efter 2022 saknas. Beviljas det 4-åriga tillståndet, vilket såväl Cementa som näringsministerium verkar utgå ifrån, kommer Cementa att söka ett långt tillstånd, och bygget av CCS-anläggningen börjar, till en projekterat kostnad av 10 miljarder kr som kommer från industriklivet.


En ny vindkraftspark kommer byggas, elbehovet ökar från 50 till 250 MW. Uppgraderingen av elnätet förväntas betalas av alla.
Med dagens CO2-tankfartyg skulle det bli cirka 20 000 anlöp årligen för att frakta 1,8 miljoner ton CO2 till Norge där de pumpas under havsbotten. Framtidens fartyg modell större behöver därför ännu bli byggda.
CO2 är dessutom inte ofarligt. Slitebor kommer vara lika oroliga för CO2-läckage som dem som bor nära ett kärnkraftverk för läckage av radioaktivitet.
Under tiden detta planeras och byggs, optimistisk räknat till 2030, realistisk ett par år senare, så pågår cementtillverkningen oförminskat och släpper ut fyra procent av Sveriges totala CO2. Kalkbrytningen kommer fortsätta år efter år, fabriken får inte stå still, lönsamheten styr.
En livscykelanalys för hela projektet finns inte. Energien som behövs kommer till en stor del vara fossil, vi kommer att öka vår klimatskuld väsentligt.
 

Vi vet inte hur mycket natur förstörs för råvaror och byggmaterial för hela projektet och vi vet inte hur mycket CO2 kommer att släppas ut under processen med att bygga CCS-anläggningen, vindkraftsparken, nya fartyg. Vi har inget att jämföra med eftersom alternativa cementfria byggtekniker är sällsynta, byggbranschen är fast i sitt behov av betong eftersom bred kunskap om andra metoder saknas. Vi vet alltså inte om anläggningen kommer att löna sig ur ett klimat-och miljöperspektiv.
En global koncern kommer med löften om ren cement till ett pris som en avancerad industrination skyndar sig att betala. Samtidigt sviker denna nation Parisavtalet.
Konsekvenserna för Gotlands grundvatten och natur talas inte mycket om. Löftena om klimatneutral cement rättfärdigar denna utdragna exploatering.