Cementa dödsdömt på grund av klimatkrisen?

I praktiken råder klimatnödläge. På bara ett par år måste världens CO2-utsläpp minska kraftigt.

Cementepoken går mot sitt slut, enligt skribenten.

Cementepoken går mot sitt slut, enligt skribenten.

Foto: Rick Rycroft

Insändare2021-06-15 10:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt krävs åtgärder för energieffektivisering/energisparande och resurssparande. Dessutom kan inte olika industriers naturskövling och förstörelse av grundvattnet fortsätta. Så vad handlade egentligen HeidelbergCements och Cementas presskonferens den 2 juni om? Ska Slitefabriken minska brytandet av kalk och tillhörande påverkan på värdefull natur samt återställa grundvattnet? Ska den enorma energiåtgången sänkas?

Nej, en miljardstor ny industrisatsning i Slite presenterades med målet att årligen försöka ta hand om närmare 2 miljoner ton CO2. Detta på villkor att staten hjälper till med finansiering, säger ja till att bryta kalk i naturreservatet Filehajdar, bygger ut elförsörjningen till Gotland kraftigt samt garanterar att framtida ”miljöneutral” betong från Cementa används vid statens byggande av infrastruktur. Här krävs alltså skattemiljarder och ytterligare naturskövling och grundvattenproblem blir resultatet – det tycks som att HeidelbergCement och Cementa lever kvar på 1900-talet. 

För ett pressat Cementa, som är en av landets största enskilda utsläppare av CO2, gäller det att slå på PR-trumman som framåt på klimatområdet. Men att med hjälp av så kallad CCS-teknik (Carbon Capture and Storage) lova ”klimatneutral” cement från Slitefabriken år 2030 framstår främst som ”greenwashing”. Det här skulle ha gjorts för många år sedan. Världens byggindustri förbrukar runt 30 miljarder ton betong årligen och det skapar enorma problem för natur/miljö och klimat. Klimatkrisen kräver egentligen omedelbar kraftig begränsning av byggandet och att cement/betong ersätts av andra byggmateriel. 

Industriepoker kommer och går. Cement/betongepoken går nu mot sitt slut. Klimatkrisen och allt värre brist på naturresurser som sand gör att branschen måste omvandlas och ta fram nya klimatanpassade produkter eller så blir företagsnedläggning aktuell. Det finns många exempel på företag och branscher som inte hängt med i utvecklingen och som försvunnit. HeidelbergCement har aktiviteter på 3.000 platser i 50 länder med totalt 53.000 anställda och en årlig omsättning på runt 170 miljarder. Det är ett av världens största företag för byggmateriel. 

På företagets hemsida skrivs att alla dess produkter skall vara klimatneutrala år 2050, alltså minst 30 år för sent med tanke på klimatet. Det kan inte vara statens och skattebetalarnas uppgift att stödja en industri som inte har någon framtid.