Nu har vi biogasanläggningar som tar hand om matavfallet, utvecklingen av avfallshantering har gått framåt. I dag har vi alla en Återvinningstation i närområdet där vi lämnar papper, plast, metall, glas och tidningar, ordentligt sorterat i olika kärl. Dessa kärl tillhandahålls av FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) medan ett annat företag tömmer de olika behållarna här på Gotland.
Det företaget som tömmer drivs med vinstsyfte och vill förståeligt nog ha bästa möjliga utdelning för sin insats, därför säljer de en stor del av de sorterade och inlämnade plastförpackningarna till Cementa som… eldar upp dem.
Vän av ordning undrar då om inte vitsen med att sortera avfallet är att det ska kunna återanvändas? Det påstås att frakten till fastlandet, där det finns företag som köper in plastavfall för tillverkning av nya produkter, är för dyr. För att ta hand om plasten för återanvändning skulle det behövas en enorm deponi, en uppsamlingsplats för att ”spara ihop” till en stor transport över till fastlandet. Trots att lastbilar går tomma från Gotland och förmodligen gärna skulle köra härifrån med last istället. Till viss del görs det idag med flisat träavfall från återvinningscentralerna. Så varför inte även lasta bilarna med sorterad plast? Skatt på plastpåsar minskar troligen användandet men vad hjälper det när övrig plast inte ens återvinns?
Vi kan arbeta politiskt utifrån hållbarhetsmål och Agenda 2030 men ska det ge resultat på vår miljö måste det arbetet vara genuint och genomfört från grunden, annars blir det bara ett spel för gallerierna, utan trovärdighet. Och hur länge ställer medborgaren upp på att köpa särskilda sopsorteringskärl, sortera soporna, ibland rengöra dem, och ibland betala flera gånger för sophanteringen. Här har både vi politiker och förvaltningen ett trovärdighetsproblem att hantera. Ge inte kritikerna från 1990-talet rätt, då som nu!
Regionen tillsammans med politiken bör även arbeta för hur vi på olika sätt kan minska skapandet av sopor – mindre material in i avfallssystemet ger lägre kostnader för alla inblandade.
I Region Gotlands Miljöprogram från 2014 läser jag att cirkulär ekonomi är ett mål inom hela EU och att i en cirkulär ekonomi är saker och ting gjorda för att hålla länge. Att spara på material och energi är viktiga aspekter av kvalitet och hållbarhet. Att all design ska underlätta återvinning, demontering och återbruk, vilket i sin tur ska ge nya affärsmöjligheter. Detta ska ske genom att ”Premiera de system som ur ett livscykelperspektiv bedöms vara bäst för miljön. Ordna återvinning och avfallssortering på Gotland och i egna verksamheter ännu enklare och mer användarvänlig.”
Upp till bevis!