Cementa, humlan och Preem Raff

Vad har Cementa och humlan för något gemensamt?

Enligt accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan omöjligt flyga. Och enligt annan accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan flyga.

Enligt accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan omöjligt flyga. Och enligt annan accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan flyga.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-08-27 06:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan omöjligt flyga. Och enligt annan accepterad vetenskap inom aerodynamik så kan humlan flyga. Hur kan det nu vara så? Ja, i första fallet gäller aerodynamiken för flygplan och det andra fallet gäller aerodynamiken för insekter.

Är den vetenskap som nu används för att bedöma förändringar i grundvattennivå och grundvattenströmmar i framtiden rätt? Många personer är så fanatiskt inriktade på ett visst resultat att de inte tar till sig signaler om svagheter i sina resonemang och tänkande. Är det bevisat att den vetenskap man bedömer grundvattnet efter är relevant?

Det var alltså kopplingen mellan Cementa och humlan.

Men Preem Raff? Att göra en Preem Raff är att regeringen fråntar domstolsväsendet ett ärende. Ärendet avgörs istället rent politiskt av regeringen istället för rent juridiskt av en domstol. Så skedde när mark- och miljööverdomstolen skulle avgöra Preems utbyggnad i Lysekil. Vi har alltså inte ett rättssystem med oberoende domstolar.

Miljöpartiet och dess knähund Socialdemokraterna kan nu visa handlingskraft. Politik är att vilja, som en potentat sa. De måste nu visa sin vilja och ta till den här möjligheten att göra en Preem Raff och godkänna fortsatt brytning. Om det blir massarbetslöshet efter cementstopp så sjunker de partierna röstmässigt som en blydagg sjunker i havet. Det är bättre för de två partierna att få lite skäll än att åka på förlust i ett riksdagsval.

Några hävdar att Preem Raff-åtgärden inte är möjlig enligt EU:s lagstiftning. Politik är det möjligas konst som en annan potentat sa. EU gläfser lite men inget att bli nervös över. Sverige är nettobetalare till EU och det ligger i vågskålen när EU skrämmer med åtgärder. Länder som Ungern och Polen gör som de vill liksom hela södra Europa med sina budgeterade underskott. EU är helt klart tandlöst.
Upp till bevis och gör en Preem Raff och godkänn brytning ytterligare tio år.