Vilket ansvar har företag för sina inköp? Vad har ett dominerande företag för ansvar på en marknad? Skall företag få undantag från miljölagstiftningen med risk för grundvattenförsörjning? Många frågor uppstår när näringslivet och företag inte tar sitt ansvar.
Panik har uppstått i byggbranschen, inom industrin – till och med för hela samhällets utveckling och arbetstillfällen, efter beslutet att Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland inte förlängs efter den 31 oktober 2021. Regeringen måste lösa det akuta problemet! Näringsministern kommer till extrainkallat utskottsmöte, infrastrukturministern säger att hela Sverige får problem och att det är viktigt att snabbt hitta en lösning.
Jag är helt förstummad över hur det kan hända, att hela Sverige påverkas kraftigt. Hur kan stora företag och en hel bransch försätta sig i den situationen och nu ropa på regeringen? När blev det regeringens ansvar att se till att näringslivet klarar sina inköp på ett korrekt sätt? LKAB, största kund och beroende av Cementa, säger bland annat att, hela värdekedjan drabbas, risk för 50-80% produktionsbortfall, inte mycket i lager, det existerar ingen plan B.
Cementa säger att ”Fabriken står för ca 75 % av Sveriges cementförsörjning och även ett kortvarigt uppehåll i produktionen kommer att försätta riket i en mycket allvarlig försörjningskris med stora ekonomiska konsekvenser för hela Sverige”. En dominerande ställning innebär ett stort ansvar. Var finns risk management? Det är känt sedan minst 10 år att Cementas tillstånd går ut oktober 2021, gott om tid att förbereda för annat scenario än självklarhet med förlängning.
Skall endast Gotlands kalk, med miljökonsekvenser för all framtid, klara Sveriges cementbehov och därmed tillväxt och investeringar för hela landet? Det finns även andra leverantörer! Cementa har lämnat en bristande ansökan, vilket är sällsynt. De har stort ansvar att se till att den är korrekt och uppfyller de krav och konsekvenser som finns.
SGU har varit kritiska mot Cementas ansökan, med risk för grundvattentillgång men anser ändå att ”Cementa borde kunna få undantag från miljölagstiftningen”. Underlaget visar inte tillräckligt vilken påverkan man har på grundvattnet, och fortfarande saknas trovärdiga beräkningar på lokal påverkan på känsliga miljöer och saltvatteninträngning i grundvattnet. Och ändå skall det beviljas undantag, det är lätt att bli förvånad och förskräckt! Anmärkningsvärt att näringslivets oförmåga riskerar såväl utveckling som grundvatten!