Centern tar inte ansvar för skolan

Insändare2021-06-16 19:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En viss förvåning infinner sig när vi läser Alliansföreträdarnas insändare där de recenserar vår budget. Alliansen försöker som vanligt utmåla sig som anhängare av ekonomisk disciplin och återhållsamhet. Inuti excelbladen må det ligga något i det men den som vill studerar utfallet ser istället en rekordhög kostnadsutveckling under denna mandatperiod.

Alliansföreträdarna menar att Socialdemokraternas satsning på 15,5 miljoner till medarbetarna och 5 miljoner till skolan inte spelar någon roll på en skolbudget som omfattar 1,4 miljarder kronor. I nästa andetag menar man att 10 miljoner på en budget på 6,7 miljarder gör skillnaden på en ansvarsfull budget och en oansvarig budget. 

Centerpartiet och Moderaterna sprack i frågan om framtidens skolorganisation. Konsekvenserna av att Moderaterna än en gång lät sig köras över av Centerpartiet ser vi nu när man vägrar finansiera den skolorganisation man beslutade om. Det innebär att alliansen lägger en budget som enligt förvaltningen och ett flertal rektorer leder till att barn riskerar bli utan den skolgång som lagen föreskriver. Det riskerar i synnerhet gå ut över barn med störst behov. Sedan alliansen tog över makten har skolinspektionen vid varje inspektion påtalat att Region Gotland inte lever upp till kraven på barn- och elevhälsan. Bara det är allvarligt nog men nu riskerar alliansens stolthet över sin budgetdisciplin gå ut över barn och unga på en bredare front. 

Vi Socialdemokrater vill ta ansvar för den uppgörelse vi gjorde med bland annat Centerpartiet om skolans organisation och insåg redan då att den kräver att vi satsar mer resurser på skolan. Att ha en spridd skolorganisation kostar mer pengar, beslutet om att bevara Gotlands skolstruktur bygger på att vi också tar ekonomiskt ansvar för att klara hålla en god kvalitet. Tyvärr väljer Centerpartiet att hellre lägga pengar på hög än att ge skolan de resurser som krävs.