Centerpartiets dörr öppen för samarbete med flera

Centerpartiet kommer i riksdagsvalet 2022 att gå till val som en självständig liberal kraft.

Johan Malmros, distriktsordförande för Centerpartiet på Gotland: "Vår dörr står vidöppen för att hitta samarbetslösningar i mitten, såväl med allianspartier som med de nuvarande regeringspartierna."

Johan Malmros, distriktsordförande för Centerpartiet på Gotland: "Vår dörr står vidöppen för att hitta samarbetslösningar i mitten, såväl med allianspartier som med de nuvarande regeringspartierna."

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Insändare2021-11-17 10:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår dörr står vidöppen för att hitta samarbetslösningar i mitten, såväl med allianspartier som med de nuvarande regeringspartierna. 

Det behövs mer samverkan i politiken för att få fram handfasta resultat som är bra för Sverige och Gotland.
Fokus på sakfrågor och reformer är en ledstjärna för Centerpartiets arbete. Det har varit det i Alliansregeringen, i samarbetet kring Januariavtalet, och nu när vi är i konstruktiv opposition.

Tyvärr har mycket kraft de senaste månaderna i stället fått ägnas åt att hantera följderna av en onödig regeringskris. Detta är följden av att Moderaterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade för misstroende mot regeringen utan att ha ett annat gemensamt alternativ. M och KD bidrog därmed till att sätta stopp för borgerliga reformer för en mer liberaliserad hyresmarknad som skulle ha banat väg för fler bostäder.

I den svåra situation som Sverige försattes i efter misstroendeomröstningen valde Centerpartiet att med 14 månader kvar till nästa val åter främja en konstruktiv lösning. Vi släppte fram en fortsatt S-ledd regering under förutsättning att tre viktiga reformer från Januariavtalet fullföljdes. Ett förändrat strandskydd för en mer levande landsbygd, en stärkt äganderätt för hundratusentals skogsägare, samt att genomföra den historiska överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter om arbetsrätten.

Efter förhandlingar mellan Centerpartiet och regeringen under hösten har nu en överenskommelse om ett förändrat strandskydd och stärkt äganderätt i skogen kommit på plats. Strandskyddet förändras i grunden och blir mer rättvist, vilket gör det enklare att bo och verka på Gotlands landsbygd. Äganderätten stärks för alla Gotlands skogsägare. Frivillighet ska alltid vara utgångspunkt när skog ska skyddas.

Jag beklagar att Moderaterna och Kristdemokraterna på riksplanet valt att i stället för att söka vägar till fortsatt allianssamarbete knyter sig allt tätare till högerpopulisterna i Sverigedemokraterna. Jag förvånas också över att de nästan aldrig markerar mot de främlingsfientliga övertramp som gång på gång görs från SD:s företrädare. Det är en stor skillnad mot det goda och konstruktiva samarbete som Centerpartiet och övriga allianspartier har på Gotland.