Dags att pausa SD Gotland?

Under de senaste veckorna har gotlänningarna fått ta del av hur ett SD-distrikt faller samman i realtid.

SD:s bänk i fullmäktige är numera uppdelad i två sedan två ledamöter lämnat partiet och sitter kvar som politiska vildar.

SD:s bänk i fullmäktige är numera uppdelad i två sedan två ledamöter lämnat partiet och sitter kvar som politiska vildar.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2023-10-02 10:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Avhoppen haglar och anklagelserna mot ledningen är hårda. Som före detta styrelseledamot och tidigare ledamot i fullmäktige i nämnda parti vill jag dela några tankar om situationen.

Tyvärr har inte de utpekade, ordförande och den politiska sekreteraren, tagit givna tillfällen i akt att offentligt ge sin version av läget.

Inte heller har någon som helst information från dessa givits till oss medlemmar. Sanningen är att ingen information från distriktsstyrelsen eller den parlamentariska gruppen når oss medlemmar. 

På min tid i styrelsen fanns i alla fall en messengergrupp för oss medlemmar där frågor kunde stötas och blötas. Jag och andra blev dock blockerade där, då vi tydligen föll i onåd hos någon med (oinskränkt?) makt i styrelsen. 

Distriktet tycks i dag ledas av ett fåtal (läs tvåtal) som tillsynes verkar helt ointresserade av offentlighet och transparens. Alltså långt borta från "demokrati" som är det andra ledet i partiets namn. Och frågar man ordförande vad politiska sekreteraren gör för sin halvtidstjänst (som avlönas med skattemedel) blir svaren svävande som fluffiga cumulusmoln en vacker sommardag. 

Summa summarum, jag blir ytterligare en som delar de tidigare kritikernas åsikter. Men jag vill betona att "audiatur et altera pars" (alla parter har rätt att höras) fortfarande gäller och hoppas de kritiserade tar den rättigheten i akt! 

Så vad bör hända nu då? Enligt min mening bör ett extra medlemsmöte utlysas snarast där distriktsledningen (duon) ges möjlighet att ge sin version, men där de också ställer sina platser till förfogande. Och om inga trovärdiga alternativ till dagens styrelse finns, bör det finnas stadgar för hur man lägger ett distrikt i malpåse i väntan på bättre tider.

Till sist några kommentarer till Erik Franssons tankar om huruvida vi sverigedemokrater är intresserade av lokalpolitik; jo, visst är vi det! Vi bor ju liksom också lokalt. 

Men vi inser också att de stora frågorna om grundläggande livskvalitet avgörs av riks- och europapolitiken. Utan vettig sådan spelar våra beslut i regionen mindre roll. Dåraktig migrationspolitik, undfallande kriminalpolitik, kraschad energipolitik och bidragsindustri är ju som bekant inte kommunala eller regionala frågor.

Så ett "Nya SD Gotland" bör jobba fram ett helt nytt lokalt program för Gotland, ett intressant och trovärdigt sådant.