Dags att prioritera de hörselskadade på Gotland

Insändare2021-11-01 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Representanter för den nystartade lokalföreningen på Gotland har nyligen varit ute och informerat om HRF/ Hörselskadades Riksförbunds arbete i Slite, Visby, Klintehamn och Hemse. Ordförande Gunnel Eriksson och jag stod i gallerian i Östercentrum. Vi pratade med många hörselskadade och deras anhöriga.

Många har en hörapparat hemma som de inte använder på grund av att det är problem att använda den. Andra hör illa men söker inte vård då väntetiden är så lång. 18 månader för att få sin första hörapparat. 

Äldre personer har svårt att handskas med de pyttesmå batterierna och är ibland skeptiska till den avancerade tekniken. Många vet inte vart man ska vända sig för att få hjälp.

11 000 personer är hörselskadade på Gotland. Många har blivit hörselskadade i sitt arbete. Arbete i storkök, barnskötare,  lärare och militärer är grupper som vittnar om hörselskador.

Att höra dåligt och att vara anhörig till en hörselskadad ställer till med många problem.

Region Gotland arbetar med hälsofrämjande insatser inom många områden. Tyvärr är inte hörselskadade en prioriterad målgrupp. Gotland har längst kö i landet för att få pröva ut den första hörapparaten. Vårdgarantin på tre månader gäller dock. I Region Stockholm är det i princip ingen kö. Ändå är det få som vill göra de tre besök som krävs på fastlandet för att pröva ut en ny hörapparat.

Bristen på audionomer på Gotland är svår att lösa. Nuvarande lokaler räcker inte till. Något bör göras nu för att korta kön.

Min fråga som HRF-medlem till er politiker är om regionen inte kunde bidra med tre tur-och retur-resor med båten för de som annars måste vänta i 18 månader på sin hörapparat? I dag får hen betala resan själv. 

Min andra fråga är om personal inom äldreomsorgen kan utbildas i att hjälpa sina brukare att byta batterier och filter i hörapparaten?

Att inte höra leder till isolering och känslor av utanförskap samt till sämre livskvalitet. Att använda sin hörapparat förlänger livet tyder forskning på.

Vi är i dag cirka 80 medlemmar i lokalförening på Gotland. Föreningen har varit ”i träda” i 5-6 år och har nu återstartats strax före pandemin. Nu ser vi fram emot ökad aktivitet med många nya medlemmar och bättre hjälp till hörselskadade!