Ön har fantastiska ovärderliga tillgångar som den moderna människan behöver. Men då måste rovdriften på ön stoppas och stora statliga investeringar i infrastrukturen göras. Inte minst bör klimatinvesteringar för miljarder göras dels i produktion av förnybar energi på ön, dels i klimatneutrala förbättrade och billigare kommunikationer både till/från Gotland och på Gotland med Fårö.
Statens satsning på storstäderna Stockholm och Göteborg ihop med utarmning av stora delar av övriga Sverige visas tydligt i gällande transportplan för perioden 2018-2029. Räknat på anslag för infrastrukturprojekt ligger Region Gotland med drygt 4 000 kronor per invånare och Region Kalmar med drygt 2 000 kronor per invånare i botten.
Detta kan jämföras med Stockholm som får cirka 30 000 kronor per invånare medan Västra Götalandsregionen med Göteborg får ca 37 000 kronor per invånare. Den här snedfördelningen är fullständigt orimlig och har dessutom pågått i flera decennier. Det är inte konstigt att turistön Gotland med Fårö i motsats till Bornholm saknar ett cykelvägnät eller att det inte finns en bro mellan Gotland och Fårö.
Men inte minst klimatkrisen och kraven på regionförstoring borde motivera staten att göra miljardinvesteringar i öarnas infrastruktur. Något som skulle göra Gotland ännu mera unikt och känt men då krävs nytänkande.
Ett spårvägsnät byggs upp för snabbspårvagnar/light rail-tåg som med toppfart mellan 100-120 km/tim kan binda ihop hela Gotland till en fungerande studie- och arbetsmarknadsregion. Detta räknat från Burgsvik respektive Fårö till Visby.
En bro för light rail byggs över Fårösund vilket ger en restid på under timmen Sudersand/Ekeviken-Visby. Biltrafik förbjuds på Fårö förutom gällande de bofasta, samhällstransporter och näringslivet som utnyttjar eldrivna vägfärjor på den vanliga rutten Fårösund-Broa.
Bidrag ges till att bygga om bilar, bussar, lastbilar, jordbruks- och entreprenadmaskiner till främst biogasdrift. Precis som på Bornholm byggs ett cykelvägnät ut över hela Gotland och Fårö.
Gotlandstrafiken förändras i grunden genom att alla färjor byggs om till biogasdrift och moderna färjehamnar byggs i Klintehamn, Kappelshamn och Slite. Rutterna effektiviseras och snabbas upp genom att också köra så korta sträckor som möjligt, bland annat Klintehamn-norra Öland. Frakt- och biljettpriserna för näringslivet och boende på Gotland måste sänkas kraftigt och stora rabatter för exempelvis familjer införas.