"Dags att ta ansvar för applåderna under pandemin"

Karensavdraget är att betrakta som en klasslagstiftning.

"Kroppen orkar inte när arbetsförhållandena är omänskliga. Påståenden att människor har lätt för att sjukskriva sig upplever jag som en cynisk och okunnig anmärkning på vad människor faktiskt står ut med på en krävande arbetsmarknad."

"Kroppen orkar inte när arbetsförhållandena är omänskliga. Påståenden att människor har lätt för att sjukskriva sig upplever jag som en cynisk och okunnig anmärkning på vad människor faktiskt står ut med på en krävande arbetsmarknad."

Foto:

Insändare2022-04-26 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om jag här definierar klass som de personer, oftast kvinnor med låg ekonomisk utdelning av sitt arbete och lägger till de personer som saknar makt och inflytande över sin arbetssituation. 

Exempelvis personal inom skola, vård och omsorg som inte kan arbeta hemifrån när de är sjuka. De har ingen möjlighet att hålla avstånd till dem de arbetar med. 

En rapport från Kommunal Stockholm visar att medellivslängden för kvinnor är på väg att sjunka. Det är dags nu att ta ansvar för de applåder vi utdelade under pandemin då vi ville visa vår uppskattning för hjältarna inom vården. Hur kan vi göra det? 

Förutom högre lön, här är några konkreta förslag som ger mer pengar kvar i börsen varje månad. Bort med karensavdraget. Heltidsarbete som norm med en arbetsmiljö och arbetsförhållanden som är möjliga. Sänkt skatt för personer med de lägsta inkomsterna. Införa arbetskläder för personal där så finns behov. 

Arbetsmiljön framhålls i många sammanhang och från olika yrkes- och arbetsområden som den faktor som mest bidrar till att människor blir sjuka och måste sluta sitt arbete i förtid. Kroppen orkar inte när arbetsförhållandena är omänskliga. Påståenden att människor har lätt för att sjukskriva sig upplever jag som en cynisk och okunnig anmärkning på vad människor faktiskt står ut med på en krävande arbetsmarknad. 

För att motverka utbrändhet, arbetsskador och sjukdom i arbetet behöver vi starka fackföreningar som för sina medlemmar arbetar för att sunda och möjliga arbetsförhållande ska blir norm på arbetsmarknaden. Ett förslag är att återinföra avdraget för fackavgiften så att fler har råd att vara fackligt anslutna. Finansieringen då? Skatten vi betalar är det som finansierar vår gemensamma välfärd. 

En skattereform som omfördelar till att de som kan betala mer skatt ska betala mer skatt är god fördelningspolitik. Ingen kommer att få det sämre. De som har goda ekonomiska förutsättningar kommer att fortsätta ha det bra. Det är faktiskt möjligt för 80 procent av arbetstagarna att få lägre skatt då 20 procent som har de högsta inkomsterna betalar mer i skatt. 

Var du en av de som applåderade? Här är förslag till förbättringar för flertalet du kan ta ställning till när du röstar i valet den 11 september.  Rapporten ”God fördelningspolitik är god jämställdhetspolitik” är framtagen av Kommunal Stockholm och Reformisterna.