DÄlig belysning ger utrymme för de ljusskygga

InsÀndare2022-11-13 15:36
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Jag Àr boende i södra Visby och rör mig ofta i omrÄdet runt GrÄbo och Terra Nova. Under en lÀngre tid har jag noterat att den allmÀnna belysningen bitvis Àr bÄde dÄlig och Älderdomlig. I tider av stora behov av elbesparing sÄ kÀnns det mÀrkligt att Region Gotland och Gotlandshem fortsatt delvis tycks anvÀnda sig av gamla armaturer med Älderdomliga ljuskÀllor.

PÄ vissa stÀllen Àr belysningen sÄ dÄlig att den knappt tjÀnar sitt syfte. Det Àr ett, i för sig vackert, gult ljus men som knappt nÄr ner till marken.

Den gula ”mysbelysningen” Ă€r dessvĂ€rre ett problem. Flera gĂ„ng- och cykelvĂ€gar och inte minst runt lekparker har dessvĂ€rre en sĂ„dan belysning och det kĂ€nns minst sagt osĂ€kert.

Vem vill eller vÄgar röra sig fritt i omrÄden med begrÀnsad eller ingen belysning?

Vem vill eller vÄgar ta med sig sina barn till lekparker efter jobbet eller lÀmna dom dÀr?

Enligt BRÅ:s (Brottsförebyggande rĂ„det) undersökning sĂ„ kan man se en minskad brottslighet med 14 procent som en direkt konsekvens av förbĂ€ttrad ljussĂ€ttning.

I tider av behov av besparing av el sÄ tror jag att de flesta förstÄr att man inte bara kan utöka antalet belysningspunkter men jag hoppas att man verkligen har en risk- och konsekvensanalys för att kunna prioritera hur och var belysningen kan förÀndras och förbÀttras.

Vi vill ju att mÀnniskor ska röra sig mer, gÀrna genom att gÄ och cykla samt att barn och förÀldrar ska ha möjligheter att kÀnna sig trygga pÄ lekplatser och spontanidrottsplatser.

Region Gotland, se över de allmĂ€nna platserna, anvĂ€nd er av medborgarnas synpunkter och kreativa idĂ©er, gör fler trygghetsvandringar (nĂ„got som Gotlandshem gör). 

Bra ljus ger utrymme för lek, motion, samvaro och trygghet!