Dålig idé att bli hyresvärd för vindkraftverk

El från vindkraft ger inga pengar och de närboende är de största förlorarna.

Vindkraft, här vid nordligt belägna Aldermyrbergets vindkraftspark.

Vindkraft, här vid nordligt belägna Aldermyrbergets vindkraftspark.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2025-02-25 13:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindkraftparken Lojsta-Ardre, planerar cirka 50 vindkraftverk med en total höjd på ca 250 m inklusive rotorblad. Beräknad driftstart tidigast slutet av 2030 då den nya fastlandskabeln först måste vara på plats.

Överst i pyramiden har vi de som lobbar och de som fördelar de så kallade gröna pengarna till ägarna.
Ägarna till det tilltänkta vindkraftsbolaget har valt SR ENERGY AB som ombesörjer projektering, miljötillstånd, överklagande med mera men även upphandling av leverantörer och driftsättning. Nuvarande ägare till vindkraftparken är AMF Pension 30 procent, KLP 30 procent Alecta 20 procent samt Stena 20 procent (vilka börjat tvivla på lönsamheten).

Under år 2025 kommer vi troligen få se rekordmånga timmar där elpriserna sjunker under noll, många vindsnurror stängs då av trots bra vind för att undvika överproduktion i nätet. På själva elen finns det i dag ingen förtjänst. För mer information i ämnet hänvisar jag till ekonom Christian Steinberg – Vindkraft är en ekonomisk katastrof – som du hittar på nätet.

Som exempel kan vi ta Sveriges största vindkraftspark, Markbygden, som ägs av kinesiska staten, de har en skuld på sex miljarder kronor, som är under pågående rekonstruktion. Många företag men även privatpersoner drabbas hårt när vindparker tvingas sälja eller går i konkurs.

Sist men egentligen först har vi markägarna, de som arrenderar ut sin mark. Utan mark ingen vindkraftspark. Några tackar ja, andra är mer försiktiga. Det försiktiga tänker på djur, fåglar, insekter, grödor och människor som inte trivs i denna miljö på grund av bullrande ljud, blinkande sken och gifter i omgivningen samt fastigheter som förlorar mer i värde än själva ersättningen. 

Infraljudet från just vindkraft utgör troligen ett verkligt hot mot människor och djur, (det ljud vi inte hör men upplever som obehag). Ny forskning vid Uppsala Universitet, ledd av bland andra professor Ken Matsson, har kommit fram till att tidigare bedömningar som ligger till grund för miljöprövning vid Naturvårdsverket är föråldrade och vilar på felaktig grund, verkligheten har förändrats, verken är i dag fler och mycket större än tidigare. En ny vetenskaplig rapport som beskriver bristerna väntas bli släppt nu under våren.

Sammanfattningsvis kan man säga att det går att sko sig på bidrag under kortare tid men helt klart är att el från vindkraft ger inga pengar och de närboende är de största förlorarna.

Du som ännu inte tackat ja till förslaget att hyra ut din mark i 20 år, fundera noga om det är mödan värt.