Dåliga affärer är inte god landsbygdsutveckling

Riksdagsledamot Lars Thomsson (C) menar i insändare att S är emot utveckling i Roma i synnerhet och landsbygdsutveckling rent allmänt. Det är naturligtvis fel.

Skribenterna.

Skribenterna.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Insändare2020-08-29 22:27
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Precis som på Gotlands landsbygd i stort har det varit svårt att se intresse för bostadsbyggande i Roma trots tillgänglig mark öppen för alla att visa intresse för. För att få bostäder över ön behövs åtgärder. Vi har genomfört dubbel markanvisning där vi i paket erbjudit attraktiv mark i Visby tillsammans med mark i Hemse och Klintehamn. Det är bra. Med de krav på direktavkastning Centerpartiet och dess kollegor lagt på vårt allmännyttiga bostadsbolag Gotlandshem ser det ut att bli omöjligt att via GH få hyresrätter på landsbygden, vilket annars varit det mest naturliga. 

För att få till utveckling och möjlighet att bo och leva över hela ön krävs bred ansats och politik som på olika vis stärker livskraften. Här har Socialdemokraterna sett den Serviceutbudsstrategi vi initierade som viktig grund för att säkra offentlig service över ön. Socialdemokraterna tog också initiativ till Lokala utvecklingsplaner där själva ambitionen är att Region Gotland ska bidra till lokal utveckling genom kunskap, processledande och investeringar. Ett nytt och unikt arbetssätt som Centerpartiet nu monterar ner och där de minskar ambitionerna på bekostnad av framförallt socknar med svag egen kraft. 

Centerpartiet står inte upp för landsbygdsutveckling bara för att man är positiv till en märklig affär i Roma. De lovade ett bad men vill inte finansiera det. De minskar resurser till folkhögskolan vilket drabbar Hemse och Fårösund hårt när utbildningarna blir färre. De vill lägga ner folktandvården i Slite och sälja ut äldreboenden på landsbygden med början i Hemse. Om ett par veckor kommer svaret på den skolorganisationsutredning som Centerpartiet beställt. Vad kommer den att innebära i nedläggning av skolor på Gotlands landsbygd?

Nej. Centerpartiet må vara för att genomföra en affär i Roma som inte innebär något badhus och leder till att Region Gotland går back med 590 000. Det innebär inte att Centerpartiet är en kraft för landsbygdsutveckling. Låt oss sälja mark och fastighet i Roma med vinst, ta fram ytterligare detaljplaner för bostäder i samhället, se till att behovet av idrottshall för skolan på kort och lång sikt. Det finns fler sätt att nå utveckling än via dåliga affärer.