Dåligt skydd för vårt vatten

Insändare2021-03-24 18:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hälften av Gotlands befolkning har egen brunn och står utan skydd om den förstörs av något som de själva inte kan råda över! Du som enskild fastighetsägare måste bevisa vem som orsakat skadan och anmäla och sen ta den ekonomiska risken av att dra det i domstol. 

Jag har kontaktat olika myndigheter och fått följande svar om vattenansvar:

RegionGotlands Jurist: Regionen har ansvar för den kommunala vattenförsörjningen. Och tar inget ansvar för privata brunnar eftersom vi inte har rådighet över dessa. Det får den enskilde fastighetsägaren ordna själv. Och ta kontakt med sitt försäkringsbolag. Om det Gotländska vattnet hotas av något som avgörs i en miljödomstol så har Regionen ingen vetorätt men vårt yttrande väger tungt. 

Teknikförvaltningen: Den enskilde fastighetsägaren är ansvarig för sin vattenförsörjning och får själv reda ut ev problem och betala.

Miljö och hälsoförvaltningen: Om någon har förstört ditt vatten så måste det bevisas vem det är innan Miljö och Hälsa kan ge ett föreläggande. Men då kan det bli förläggande med vite. Miljö och hälsa kan även ge Tekniska föreläggande om de orsakat skada för enskilda brunnsägare. Stora ärenden som kalkbrytning sköts av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen: Länsstyrelsen har stort tillsynsansvar över vatten. Om det kan bevisas vad som skadat vattnet så kan de ge föreläggande och utdöma vite mot den verksamheten. I Sverige har vi alldeles för många myndigheter med delansvar för vatten. Det borde ändras. 

Försäkringsbolag: Man kan försäkra utrustning men själva vattnet kan inte försäkras då det rör sig i berggrunden mellan fastigheter. Om man kan bevisa vem som orsakat skadan så kan det tas till domstol.

Privat Jurist: I vår hemförsäkring ingår rättsskydd. Det täcker kostnader för ett okomplicerat tvisteärende. OBS, du får betala 25% i självrisk och om du förlorar så får du betala den andre partens rättegångskostnader! Blir det förlikning går man halva vägen var efter värdering av skadan. Men om fastighetens vattenförsörjning är förstörd för all framtid, hur värderas det? Så du har dåligt skydd om du drabbas och måste ta saken till allmän domstol.

Om kalkföretaget förstör ditt vatten så måste du bevisa att deras verksamhet är orsaken. Du måste få länsstyrelsen att agera, samt ha ekonomi för att kunna betala det stora företagets rättegångskostnader. 

Våra politiker säger ”vattnet först”. Men hur har de yttrat sig i Miljödomstolar för att skydda oss med egen brunn?