Det är högst förståeligt, då Gotlandstrafiken är helt central för det gotländska samhället. Reaktionerna har dels handlat om Destination Gotland, men kanske allra mest efterfrågas mer statligt stöd till gotlänningars resande. Jag vill ge en utförligare bakgrund till prishöjningen och vår syn på långsiktighet.
Det avtalsenliga pristaket för gotlänningar justeras en gång per år och ger oss en prisnivå att hålla oss inom. När det gäller besökare, finns inte sådana mekanismer i avtalet med Trafikverket, utan dessa biljettpriser justeras kontinuerligt beroende på efterfrågan. Den höjning för gotlänningar och frakt som vi kommunicerade den 30 november har en stor inverkan för många, vilket jag är ödmjuk inför. Det var inget lätt beslut men tyvärr nödvändigt.
Gotlandstrafiken är komplex. Vi genomför mer än 3 000 resor per år med stor säsongsvariation. Attraktiva avgångar har över 1 600 passagerare, under lågsäsong kanske det bara är ett 100-tal. Det ställer höga krav på flexibilitet och anpassning. Avtalet med Trafikverket motsvarar ungefär en tredjedel av våra intäkter och säkerställer överfarter som inte har kostnadstäckning från biljett- och fraktintäkter.
Prishöjningarna baseras på den kraftiga prisökningen på bränsle. Under året har vi successivt gått över till Marine GasOil (diesel) då priset på naturgas (LNG) har ökat explosionsartat. Skiftet har skett i dialog med Trafikverket. Trots bränsleskifte har våra bränslekostnader ökat med cirka 400 miljoner kronor under årets första tio månader. Avtalet med Trafikverket ger rätt till viss ersättning för ökade bränslekostnader, dock täcker detta en mindre del av kostnadsökningen.
En möjlighet som tagits upp är att långsammare överfarter skulle vara kostnadsbesparande. I de gotländska ståndpunkterna, framtagna av det gotländska näringslivet, politiken och besöksnäringen, betonas vikten av snabba överfartstider för Gotlands utveckling.
Längre överfartstid innebär visserligen en något minskad bränsleförbrukning per överfart. Men det innebär också behov av ytterligare ett fartyg under delar av året och ökat antal i besättningen. Det går därför inte att dra slutsatsen att längre överfartstid innebär lägre kostnader och därmed lägre biljettpriser.
Många påpekar att vi är ett kommersiellt bolag. Och visst är vi det. Det är anledningen till att vi maximerar trafiken när det är många som vill åka, marknadsför Gotland som destination, ständigt utvecklar upplevelsen ombord, och har möjlighet att investera i framtidens klimatneutrala fartyg. Destination Gotlands resultat har drastiskt försämrats 2022, vilket syns i Gotlandsbolagets delårsrapport januari-september. Där framgår också att vi absorberat en stor del av kostnadsökningarna. Med en sådan resultatförsämring måste vi ta ansvar och agera. Vi ser oss som en långsiktig part i den gotländska utvecklingen och är en viktig arbetsgivare. En prishöjning är helt nödvändig, då vi inte kan driva trafiken med förlust.
Vi hoppas alla att den extrema situation som råder i världen är tillfällig. Att priset för mat, energi och bränsle ska återgå till någon slags normalitet. När så sker och priset på bränsle sjunker, kommer vi kunna låta detta reflekteras på biljettpriserna.
Vi vill fortsätta ta ansvar för en säker och tillgänglig överfart mellan Gotland och fastlandet. Det kan vi inte göra om vi inte täcker upp för en större del av de ökade kostnaderna på drivmedel.