Därför behövs kalkbrytning i Slite

Byggföretagen står bakom en grön omställning av samhällsbyggnadssektorn.

Catharina Elmsäter-Svärd.

Catharina Elmsäter-Svärd.

Foto: Byggföretagen

Insändare2022-08-25 14:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men reformer som ett ökat bostadsbyggande, fler vindkraftverk, mer spårbunden trafik och en förbättrad nationell beredskap är beroende av en pålitlig råvaruförsörjning. 

Slite är en av Europas modernaste och klimatmässigt bästa cementtillverkningsanläggningar. Cementa har också en plan för att utveckla Slitefabriken att bli världens första klimatneutrala cementfabrik till 2030. 

Arbetet med alternativa bindemedel pågår. Redan i dag finns klimatförbättrad betong där delar av cementen byts ut mot slagg eller flygaska, som är restprodukter från andra industriella processer. Hur stor andel cement som kan ersättas styrs av regelverk och standarder. Det pågår också en rad olika forskningsprojekt där andra alternativ provas, till exempel kalcinerade leror.

Men omställningen kräver omfattande tester för att säkerställa funktion och tekniska krav måste genomföras. Inom överskådlig tid kommer kalksten och cement utgöra en viktig del av betongens bindemedel. 

Huvudalternativet till brytning av kalksten på Gotland är import av mer klimatskadlig cement från till exempel Kina. Vi menar att ett ökat importberoende från länder som inte respekterar uppsatta miljömål – eller mänskliga rättigheter – är ohållbart.

Produktionsstopp i Slite kommer att leda till ett akut byggstopp. Bygg- och anläggningsbranschen står då inför en djupare kris än 90-talskrisen.

Enligt Byggföretagens konsekvensanalys hotas 175 000 jobb enbart i bygg- och anläggningsbranschen vid ett produktionsstopp i Slite. Investeringsbortfallet beräknas till 20 miljarder kronor per månad och flera gröna industrisatsningar i bland annat norra Sverige riskerar att försenas.

Sverige ska ha fortsatt stränga miljökrav men handläggningstiderna måste bli kortare och förutsebarheten i tillämpningen öka. Tillväxt och klimatåtgärder står inte i motsats till varandra.