Därför föreslår vi förändringar i skolan

Svar på insändaren ”Varför vill ni lägga ned Stånga skola?”

Torsten Flemming ger bakgrunden till förslaget för att omorganisera skolan på Gotland.

Torsten Flemming ger bakgrunden till förslaget för att omorganisera skolan på Gotland.

Foto: David Skoog

Insändare2020-09-11 19:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hedda – du frågar i en insändare i Gotlands Allehanda varför vi föreslår att Stånga skola ska läggas ned och du nämner många positiva saker om din skola: du känner dig trygg, lärarna är bra, du gillar maten och skolgården, och så vidare. Stånga skola har varit lite av ett huvudbry för oss i våra funderingar kring hur vi vill att framtidens skolorganisation ska se ut på Gotland – just för att antalet elever ökat på sista tiden. 

Det vi vill berätta för dig är att vårt förslag handlar om hur det ska fungera i framtiden och då behöver vi tänka på alla barn och elever på Gotland – vad blir bäst som helhet. På Gotland har vi ett ganska gott läge just nu med bra skolor och undervisning av god kvalitet. Men vi har redan brist på lärare som är behöriga att undervisa i sitt ämne och att sätta betyg. Och det kommer att bli ännu färre behöriga lärare framåt, då inte tillräckligt många studerar till lärare. Det här är ett problem som finns i hela Sverige.

Då måste vi tänka på hur vi bäst gör nytta av de behöriga lärare vi har. Lösningen som vi ser det är att ”slå samman” skolor och satsa på de skolor som har bäst förutsättningar – helt enkelt ha färre, men större skolor där vi kan samla våra gemensamma resurser. Sedan har vi det här problemet med att alla skolor inte kan erbjuda en specialsalar för idrott, slöjd osv som gör att elever på vissa skolor måste resa under skoltid till andra skolor för att få undervisning och att elever i olika skolor har olika tillgång till elevhälsa. Det här är inte bra. Ni elever, oberoende av var ni bor och era sociala och ekonomiska förhållanden, har rätt till en god och likvärdig utbildning med lika tillgång till behöriga lärare, elevhälsa och andra resurser är nödvändiga för att skolan och undervisningen ska fungera.  

Politikerna har gett oss tjänstepersoner ett uppdrag: att titta på hur ser det ut på förskolor och grundskolor i dag och komma med ett förslag på hur det ska se ut i framtiden för att det ska bli rättvist och bra för barn, elever och skolpersonal. Sedan vill politikerna också att förskolan och grundskolan på Gotland ska kosta mindre än idag och ungefär lika mycket som i övriga Sverige.

Hedda: håll gärna utkik efter det slutliga förslaget till våra politiker på webben den 23 september så kanske du kan läsa det tillsammans med någon vuxen: www.gotland.se/bunkallelser