Därför påverkar inte avskrivningar biljettpriser

Gotlandstrafiken är en viktig del i Gotlands utveckling, vilket bidrar till ett stort intresse för Gotlandsbolaget och Destination Gotland.

Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.

Foto: Malin Stenström

Insändare2023-01-25 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har träffat många företrädare från olika delar av det gotländska samhället de senaste veckorna, och både jag och Destination Gotlands vd Marcus Risberg har kommenterat publikt i flertalet sammanhang. Jag vill med detta inlägg återigen klargöra några grundläggande fakta, då vi vill skapa en bättre förståelse för förutsättningarna för Gotlandstrafiken.

Den statliga ersättningen som vårt dotterbolag Destination Gotland erhåller enligt avtalet med Trafikverket utgör endast en mindre del av intäkterna. 2021 utgjordes 28 procent av de totala intäkterna av ersättning från Trafikverket. 72 procent var således intäkter från biljetter och frakt. Det vore att ”skjuta sig själv i foten” för Destination Gotland att ha omotiverat höga priser då intäkterna skulle minska dramatiskt om resenärer skulle välja andra resmål eller om gotlänningar skulle välja att resa mindre. 

Jag har noterat att det finns en uppfattning att avskrivningstider på fartyg är en orsak till högre biljettpriser. Detta stämmer inte. Det finns inget sådant samband. 

  • Takpriset för gotlänningar och frakt som justerades i slutet av 2022 styrs av avtalet med Trafikverket. Detta takpris har ingen koppling till avskrivningstider.
  • Upphandlingen är öppen för alla europeiska färjerederier. I vårt anbud utgår vi från att fartygen har ett restvärde efter avtalsperioden, annars skulle vårt pris bli alltför högt och vi skulle förlora upphandlingen. Det innebär att varken vår anbudsnivå eller Trafikverkets ersättning påverkas av längre eller kortare avskrivningstider. 
  • Investeringar i fartyg, kassaflöde under avtalsperioden och restvärde i fartyg är de faktorer som tillsammans ska ge en rimlig avkastning i förhållande till risk – dessa är helt oförändrade oavsett längre eller kortare avskrivningstider.

Vi har också noterat att många i debatten hänvisat till en aktieanalys som Dagens Industri publicerade 4 januari. Det är naturligtvis positivt att Dagens Industri visar intresse för vårt bolag, men tyvärr blandade man ihop kassaflödet från koncernens samtliga verksamheter (inte minst fartygsförsäljningar inom produkttank) med biljettpriser och avskrivningar, vilket tyvärr blir missvisande. Vi fick möjlighet att göra en längre och mer klargörande intervju som publicerades 12 januari. Denna har inte fått lika stor uppmärksamhet. 

De ändrade biljettpriserna i Destination Gotland beror på extrema bränslekostnader, inte avskrivningar. Vi önskar alla lägre energipriser för olja, gas och elektricitet som ger Destination Gotland möjlighet att sänka snittpriserna. 

Avslutningsvis vill jag lyfta att Gotlandsbolaget fortsätter att investera långsiktigt i Gotlands tillväxt, så som vi gjort historiskt. Vi utvecklar nu nästa generations vätgasdrivna fartyg, genom vilka vi kommer att skapa förutsättningar för en fossilfri Gotlandstrafik.