I alla välfärdens verksamheter är kopplingen mellan personalens villkor och verksamhetens kvalité tydlig.
Coronapandemin visar tydligt konsekvenserna av den nedmontering av välfärden som skett de senaste decennierna. Välfärden har lämnats underfinansierad, underbemannad och underprioriterad. Den ständiga jakten på en budget i balans har lett till en orimlig arbetsorganisation och personal som springer fortare och fortare. Färre ska göra mer på kortare tid.
Läggs det mindre pengar på välfärden är det personalens arbetstider, arbetsmiljö och tjänstgöringsgrad som påverkas. Detta kan alla som arbetar inom välfärden intyga och stöds av flera rapporter från Kommunal. Exempelvis lever ännu deltidstjänsterna kvar som för länge sedan borde vara utrotade och fortsätter omöjliggöra för medarbetare att vara självförsörjande och slippa ett liv som fattigpensionärer när den tiden kommer.
Den arbetsorganisation som vuxit fram i underprioriteringens kölvatten har gjort det alltmer omöjligt att förena socialt liv med arbetsliv. Bland annat bedrivs det schemaläggning utan framförhållning och man pratar om ”Hälsosamma scheman” som struntar blankt i medarbetarens förutsättningar. Man hänvisar till forskning men plockar bara delar som man tycker är lämpligt. Man talar om att sjösätta en bemanningshandbok som innebär stora risker för misstolkningar, vilket självklart påverkar medarbetarna.
Bemanningshandboken i region Gotland är ett verktyg som skapas av arbetsgivaren och den kommer inte att ersätta kollektivavtalet! Vi i Kommunal har även uppmärksammat regionen på de negativa konsekvenser som kan följa om en bemanningshandbok införs.
Vi behöver ha ett hållbart arbetsliv med fokus på personalens välmående där man kan vara med och påverka sin arbetssituation, då vet vi att verksamheten utvecklas och kvalitén höjs – det är bra för alla. Vi vill att regionen verkar för en hållbar arbetstidsförläggning med fokus på friska arbetsplatser och friska medarbetare som kan kombinera arbetsliv med privatliv. Vill ni vara de bästa arbetsgivarna?