Vi har knappt tagit oss ur Oxveckorna, de veckor på året då svenskarna har som allra mest ont om pengar, innan sportlovet knackar på dörren. SPORT-lovet. Då vi ska ut och vara aktiva, gärna ägna oss åt vintersport. Som skidåkning med mysigt afterski i någon trevlig fjällby. Sociala medier översvämmas av bilder från skidbacken. Människor med glittrande leenden och snofsiga skidoutfits, kanske lite röda på näsan av den starka februarisolen.
Men så ser det naturligtvis inte ut för alla. För rätt många innebär sportlovsveckan en vecka utan resor och aktiviteter. En vecka där föräldrar behöver lämna sina barn ensamma för att gå till jobbet. En vecka utan ett mål lagad mat om dagen i skolans matsal.
I många kommuner arrangeras gratis sportlovsaktiviteter vilket är fantastiskt bra. Det finns också fritidsbanker där det går att låna utrustning som är dyr om den ska köpas in, kanske till flera barn. Det är bra! Mera sådant! Både för att det utjämnar de olika förutsättningarna och för att det spar på jordens resurser.
Men inga gratis sportlovsaktiviteter eller fritidsbanker tar bort grundproblemet i växande ekonomiska klyftor där allt färre har mer och allt fler mindre. I januari steg matpriserna mer än på länge och då ska gudarna veta att de redan har stigit ordentligt i flera omgångar i närtid. Arbetslösheten är den högsta på många år. Högkostnadsskyddet höjs. Vanligt folk får allt svårare att få sin vardag att gå ihop. Då är sportlovsaktiviteter för barnen långt ner, om ens med, på listan.
Är det den utvecklingen vi vill se? Naturligtvis inte! Vi behöver en politik som värnar om de som har det tuffast. Som ställer krav på att den som har ekonomisk möjlighet att bidra också gör det. Som minskar klyftorna och för oss närmare varandra istället för allt längre ifrån. En politik som ger barn i alla familjer möjlighet att till positiva upplevelser under loven.
På måndag ska de gotländska barnen och ungdomarna tillbaka till skolan igen. Då kommer frågorna. Vad gjorde du på lovet? För många kommer svaret på den frågan vara mycket kort.
När det är lov blir skillnaderna tydliga
Aldrig är väl de ekonomiska klyftorna så påtagliga som när det är lov.
Skidspår i Jämtlandsfjällen. ”För rätt många innebär sportlovsveckan en vecka utan resor och aktiviteter”, skriver Victoria Öjefors Quinn (V), efter veckorna då folk har som allra mest ont om pengar.
Foto: Katarina Hedström
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.