De som drabbas av Cementas verksamhet måste kompenseras

Så kom ett beslut från regeringen om att ge Cementa ett tidsbegränsat tillstånd för fortsatt kalkstensbrytning, som kommer att gälla till och med sista december 2022.

"Vi i MP Gotland vill se en överenskommelse där fastighetsägare som kan komma att drabbas av sinande brunnar, eller inträngning av saltvatten kompenseras om detta skulle ske."

"Vi i MP Gotland vill se en överenskommelse där fastighetsägare som kan komma att drabbas av sinande brunnar, eller inträngning av saltvatten kompenseras om detta skulle ske."

Foto: Emil Lundberg

Insändare2021-11-19 11:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den viktigaste prioriteringen för Miljöpartiet har varit vattenfrågan. Det förlängda tillstånd som regeringen har gett ställer också högre miljökrav än det befintliga men räcker det? 

Vi har i MP Gotland har under sommaren och hösten ägnat både tid och kraft åt att sätta oss in i alla handlingar som gäller ärendet och hur man än vrider och vänder på det, hur högljudda byggbranschens lobbyister än är så kvarstår det faktum att tillgången till grundvatten på Gotland inte kan sägas vara säkrat.

Vid prövningen av Cementas ansökan har regeringen tillämpat miljöbalkens bestämmelser och därmed anser man att man har fäst stor vikt vid just verksamhetens påverkan på grundvattnet. Regeringen har också i beslutet ställt krav på att Cementa ska täta sprickor i täktväggarna för att om möjligt minska inläckaget av grundvatten vilket i sin tur skulle minska behovet av grundvattenbortledning. Regeringen har även förenat tillståndet med särskilda villkor i syfte att skapa en beredskap för att i framtiden vidta ytterligare åtgärder för att minska påverkan.

Vi i MP Gotland vill se en överenskommelse där fastighetsägare som kan komma att drabbas av sinande brunnar, eller inträngning av saltvatten kompenseras om detta skulle ske. Inte genom ett provisoriskt tillhandahållande av vatten utan med en permanent lösning för vattentillgång. Bevisbördan ska ligga hos Cementa, inte hos fastighetsägaren.

Centralt är också att Cementa med detta tillstånd inte får möjlighet att bryta större volymer än vad de tidigare haft tillstånd för – bara förlängd tid parallellt med högre miljökrav. Beslutet innebär att en möjlig akut brist på cement undviks och att högre miljökrav ställs. Nu har såväl enskilda bolag som hela branscher ett stort ansvar att arbeta med frågan för att stärka motståndskraften i sina verksamheter, med alternativa leverantörer men framför allt med alternativa material. 

Vi i MP Gotland vill också, som en kompensation till regionen se ett riktat stöd från regeringen, för utveckling av gröna näringar på ön som ger fler arbetstillfällen för de fastboende.