Dialog är att prata och lyssna. Antingen tyst för sig själv eller tillsammans med andra.
Det går ju bra att fortsätta att bara prata högt. Men, prat löser inte äldreomsorgens bemanningsproblem idag. Det räcker inte att bara lyssna. Nu är det verkstad som gäller. Dialogmöten sker ute på arbetsplatserna genom besök av bland andra politiker kan man läsa i en insändare.
Dags för verkstad. Alla som är sugna på att prata pengar och hur vi ska få mycket vård för lite pengar kan ta på sig en arbetsuniform och komma ut på golvet. Visa personalen hur man kan arbeta i stället för att få det att gå ihop bättre. Liksom slipa på omvårdnadsrutinerna. Att enbart gå på rundvandring med enhetschefen eller delta på en arbetsplatsträff visar inte verkligheten.
Dialogproffsen har kanske erfarenhet av äldrevård redan innan dialogpraktiken, så dela gärna den kunskapen på plats. De styrande som aldrig har arbetat med människor är lika välkomna att praktisera. Då får man uppleva hur det är att vara ny på ett jobb som man vet väldigt lite om. Så som det ser ut många gånger. Ny och ovan personal som ska läras upp samtidigt som livsviktiga mediciner ska delas ut och omvårdnad för överlevnad ska ges.
Tre dagars introduktion ska vara tillräckligt för att delta skarpt i arbetet med att vårda människor med ett stort och omfattande omvårdnadsbehov. Kan det kanske spegla sig i kvalitén på vården?