Svaret är inte lika självklart som man kan tro. Normer står i vägen. En färsk undersökning från Länsförsäkringar avslöjar att nästan 4 av 5 (78 procent) av de tillfrågade inte tror att män är villiga eller är tveksamma till att dela lika på vab, föräldraledighet och deltid för att deras partner ska få en likvärdig pension.
Intressant är att undersökningen är genomförd bland föräldrar med barn under 12 år, det vill säga relativt unga föräldrar som nyligen börjat forma sina liv – på arbetsmarknaden och inför den dag de går i pension. Statistik från Försäkringskassan pekar på samma sak, mammor under 29 år tar i princip hela föräldraledigheten (93 procent).
Dessvärre visar det sig att den som tar större delen av föräldraledigheten tenderar att också vara den som tar mer ansvar för vård av sjukt barn och arbetar i större utsträckning deltid. Denna frånvaro påverkar såväl inkomst som pension.
De långsiktiga konsekvenserna av ett ojämställt föräldraskap är betydande. Statistik visar att män har i genomsnitt 3 300 kronor högre månadsinkomst ett år innan första barnet föds. Åtta år senare har mäns lön dragit ifrån och är 13 300 kronor högre än kvinnors.
Man kan tro att det är kvinnor som tjänar minst som är hemma mest men könsrollerna står även över sådant som inkomst. För även när kvinnor har högre inkomst än sina partner, är paret mer benägna att avstå från en betydande del av hennes inkomst för att hon ska vara föräldraledig längre, vilket analyser från Försäkringskassan visar.
Enligt Länsförsäkringars nya Jämställdhetsindex 2024 som nyligen släpptes placerar sig Gotland bland de tio mest jämställda länen i landet. Trots det indikerar rapporten att det finns jämställdhetsutmaningar att ta itu med Gotland inte når upp till full jämställdhet.
Några aktiviteter skulle bidra till ett mer jämställt i länet:
- Inför utbildningsprogram om jämställdhet i skolorna.
- Uppmuntra utbildning för flickor inom områden där de är underrepresenterade.
- Stöd initiativ som syftar till att bryta könsspecifika stereotyper.
- Den som ansöker om deltid ska ha tillgång till en obligatorisk räknesnurra hos arbetsgivaren som visar hur bortavaron från jobbet påverkar pensionen.
- Inför transparent lönesättning för att synliggöra eventuella löneklyftor mellan könen.
Med utgångspunkt i Internationella kvinnodagen 2024 riktar jag en uppmaning till jämställdhetsminister Paulina Brandberg att ta initiativ för en samordning av företag, myndigheter och kommuner för att främja ett samhälle präglat av rättvisa och jämställdhet.