Den gotländska idrotten blöder och behöver hjälp

Idrottsrörelsen har liksom som många andra områden drabbats av coronakrisen.

"De gotländska föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas mycket hårt. De har inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni. "

"De gotländska föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas mycket hårt. De har inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni. "

Foto: Stig Hammarstedt/arkiv

Insändare2020-06-22 09:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att många prövningar återstår men vi hoppas också att vi kan gå stärkta ur krisen och fortsätta vara en viktig del i vårt samhälle. 

Gotland, Sverige och världen kommer vara förändrad och kommer behöva en omstart. Den omstarten vill vi att den gotländska idrottsrörelsen ska vara en viktig del av. Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor skulle avsättas för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin. 

Riksidrottsförbundet fick uppdraget att fördela stödet till idrottsrörelsen. Vid ansökningstidens slut hade 4 064 föreningar i hela landet sökt varav 39 från Gotland. Från den totala ansökningssumman på nästan 1,3 miljarder kronor fick Riksidrottsstyrelsen skära bort 800 miljoner kronor. Det här är pengar som handlar om inkomstbortfall på grund av inställda evenemang perioden 12 mars till och med 30 juni.

De gotländska föreningar som har evenemang i juli och augusti drabbas mycket hårt. De har inte haft möjlighet att söka kompensation från det första stödpaketet eftersom det var tidsbegränsat fram till den 30 juni. I skuggan av covid-19 har föreningarna försökt hitta fotfästet. 

Några exempel ur den långa listan av inställda evenemang: Stångaspelen har ställt in vilket sätter hela Stånga IF:s existens på spel, Gotlandsspelen i badminton är inställt, Visby Romas hockeysommarhockeyskola inställd, Östersjömästerskapen i bordtennis är inställt, Lill Korpen är inställt vilket kommer påverka ett helt idrottsförbund.

Idrottens Ö vilar på skakig grund just nu och konsekvenserna för föreningarna är svåra att överblicka. För många är sommarens evenemang en viktig grundplåt och helt avgörande för deras verksamhet och fortlevnad. Riksidrottsförbundet har äskat om en förlängning av regeringens stödpaket med ytterligare 500 miljoner kronor. Det kommer inte täcka det inkomstbortfall många gotländska föreningar kommer drabbas av

Det som påverkar den gotländska idrottsrörelsen mest är regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut och rekommendationer för hur människor får samlas och resandet till Gotland. Oavsett när rekommendationerna lättas eller tas bort kommer sommaren och hösten vara helt annorlunda än vi är vana med. 

Det är avgörande att vi får ett snabbt besked från regeringen. Vi kämpar varje dag för att föreningslivet ska överleva och för att fortsätta vara den mötesplats människor behöver. Det gäller både under och efter krisen.