Den mest hotade gotlänningen är tumlaren

Söndag 15 maj var den internationella dagen för tumlaren. Och därför fokuserade dagen i år på just Gotlands och Östersjöns enda val, Östersjötumlaren.

Så här ser en tumlare ut. Bilden är tagen i USA.

Så här ser en tumlare ut. Bilden är tagen i USA.

Foto: Foto: Phil Sandlin.

Insändare2022-05-16 12:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår tumlare är akut hotad. Varje sommar samlar tumlare huvudsakligen strax söder om Storsudret för att para och kalva. Kombinationen fiskenät, överfiske, kemiska utsläpp (bland annat PFAS), flottans detonationer, och sjöfartens buller är helt enkelt för mycket för denna intelligent och fredlig varelse, Antalet Östersjötumlare minskar och nu ligger kring 500 individer. 

Nyligen har vi fått veta mer om de 18 gotländska platserna som är förorenade med kemiska utsläpp av PFAS. PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt och de flesta är svåra att bryta ner. Värst drabbade är området nära Visby flygplats men Tofta skjutfält läcker också ut PFAS till närboende. Efter PFAS passerar gotlänningars dricksvattenbrunnar hamnar PFAS till slut i havet där fisk och andra djur, till exempel tumlaren får i sig giftig PFAS. Därför är det angeläget att se till att där det går att vi sanerar PFAS innan det sprids till vattendragen.

Vi måste skydda tumlaren fullt ut i utsedda marina skyddade områden (Marine Protected Areas, MPA). I dag saknar många ordentligt skydd mot skadligt fiske och undervattensbuller. Bifångsten av tumlare, oavsiktlig fångst av tumlare i fiskenät, i hela Östersjön måste upphöra. En enda tumlare som dött i ett fiskenät kan ha en förödande inverkan på populationens överlevnad. Staten måste utreda samexistens av naturvård för tumlare med militära undervattensaktiviteter. Naturvård och Försvaret måste samverka för att skydda Östersjötumlaren.
Hjälp Östersjötumlaren genom att skriva på Coalition Clean Baltics namninsamling. CCB uppmanar miljö-, fiske- och försvarsministrarna i alla länder runt Östersjön att följa vetenskapliga råd och arbeta tillsammans för att skydda den mest hotade valen i Europa.