Det är 111 år sedan internationella kvinnodagen införde

Insändare2021-03-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 8 mars var det 111 år sedan internationella kvinnodagen etablerades, etthundraelva år sedan! Drygt 40 000 dagar sedan och få nu levande människor var med när det skedde – drygt fyra mannaminnen sedan…

För det är ju så tideräkning fortfarande anges, mannaminne definieras ibland elakt som tiden mellan säsongens första och andra och andra snöstorm. Men det har ju också varit minst två världskrig, Ett par atombomber, flera ekonomiska depressioner, massutrotning av judar och homosexuella, Spanska sjukan, asiaten, fransosen, bankkriser, abortstrider, migrationsvågor österut, norrut, söderut och västerut. 

Och i nästan alla dessa samhälleliga skeenden har kvinnor varit förlorande i ekonomisk självbestämmande, hälsa, arbetsmarknad och i övergripande individuella självständighetsförutsättningar.

FN:s mål 2030 fastställer att jämställdhet är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Jämställdhet uppnås när kvinnor och män, flickor och pojkar har lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv och bidra till samhällets utveckling. 

Det handlar om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser i samhället. Kvinnors och flickors generellt underordnade maktposition i förhållande till män och pojkar måste upphöra. Detta är ett uppdrag, övergripande som få, för alla byråkrater, politiker, journalister, busschaufförer, sjuksköterskor, lärare, bartenders och många, många mer…

Men detta är inte kvinnornas problem och ansvar att lösa!

Är det du eller känner du någon som slår, förtrycker, är svartsjuk, misshandlar, utövar kontrollbeteende – sluta! Det finns hjälp för unga män att få. (Det är nämligen få män över 50 år som etablerar ett misshandlarbeteende!) 

Känner du att du inte klarar av svartssjukesituationer eller liknande, hjälp finns! Till exempel på Gotland av Mansforum. Eller gör en polisanmälan ”på dig själv” så får du professionell hjälp, det är många som snabbt kommit ut ur dilemmat på detta sätt!

Eller googla, där finns många andra kontakter som kan ge stöd (men var också lite källkritisk)!