Det är dags för finansministern att betala notan

Region Gotland har två prioriterade näringar som man kontinuerligt arbetar för att vidareutveckla – i tätt samarbete med näringslivet.

"Företagare och restaurangägare som har rätt till stöd har i många fall väntat sedan i juni på att få stöd utbetalt, trots att beslut fattats för länge sedan. Det är huvudproblemet".

"Företagare och restaurangägare som har rätt till stöd har i många fall väntat sedan i juni på att få stöd utbetalt, trots att beslut fattats för länge sedan. Det är huvudproblemet".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-03-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ena är mat och livsmedel, det andra turism och besöksnäring. Man kan tänka att det är två helt separata fält – men faktum är att måltidsturism, ölturism och gastronomiska upplevelser blivit en reseanledning för allt fler. År 2019 hade Gotland hela 17 restauranger på den prestigefyllda listan White Guide.

Men restaurangerna är just nu satta under hård press. Under hösten fick man restriktioner i form av att alkohol inte får säljas efter klockan 22:00. Sedan kom nästa smäll, när tidsgränsen flyttades till 20:00, och nu att alla måste stänga 20.30 oavsett om man säljer alkohol eller inte. Läget är minst sagt allvarligt.

I det sammanhanget är det viktigt att beslutsfattare i regering och riksdag agerar. Förra året varslades var tionde anställd i restaurangbranschen – en bransch där många unga och nyanlända annars brukar kunna ta sina första steg in på arbetsmarknaden. En kraftigt stukad restaurangbransch kommer få långtgående konsekvenser för Sverige och för Gotland, både vad gäller utbud och arbetsmarknad.

Riksdagen har – många gånger på moderat initiativ – förstärkt, breddat och förlängt stöd till företag under krisen. Det handlar bland annat om att storleken på omsättnings- och omställningsstöd utökats och att Januaripartiernas förslag att fördubbla räntan på anstånd med skatteinbetalningar har stoppats. Det är glädjande att en majoritet i Sveriges riksdag vill att mer görs för att rädda jobb och företag.

Proppen sitter någon annanstans. Företagare och restaurangägare som har rätt till stöd har i många fall väntat sedan i juni på att få stöd utbetalt, trots att beslut fattats för länge sedan. Det är huvudproblemet. Och löser man inte de problem som uppstått mellan beslut och utbetalning så riskerar många restauranger gå i konkurs innan sommarsäsongen ens hinner börja. 

Därför måste regeringen agera nu för att säkerställa att stöden faktiskt når fram – för att restaurangbranschen inte ska tillintetgöras av nedstängningen och för att fler ska ha ett jobb att gå till när krisen är över. Det är dags att betala notan Magdalena Andersson.