Det är inte Kommunal som sätter din lön

"Var och en behöver ställa sig frågan om man vill engagera sig fackligt för att arbeta för att en större del av kakan (vinsten) ska gå till exempelvis högre löner".

"Var och en behöver ställa sig frågan om man vill engagera sig fackligt för att arbeta för att en större del av kakan (vinsten) ska gå till exempelvis högre löner".

Foto: Maja Suslin/TT

Insändare2023-05-28 13:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Säger din chef att facket sätter din lön? 

Allvarligt talat så är fakta att facket inte har några pengar att betala lön för, därför kan vi från fackföreningen inte heller sätta några löner. Det är arbetsgivaren som har pengarna och sätter din lön. 

Däremot så är vi duktiga på att bevaka medlemmars löneutveckling och ifrågasätta det förslag som din chef ger på ny lön. Det är viktigt för oss att vara tydliga med att vi inte accepterar någon form av diskriminering! 

Vid individuell och differentierad lön ska ditt resultat knytas samman med din löneutveckling. Grunden är att lönekriterier ska vara tydliga och baseras på vad som ger mer lön på din arbetsplats och att chefen utgår från dialogen i medarbetar- och lönesamtal för att skapa förståelse för den löneutveckling som du får. 

Säger arbetsgivaren att avtalet ger si eller så mycket? 

Ja, så kan vara fallet – men det är bara det lägsta möjliga arbetsgivaren är skyldig att ge. Det Kommunals avtal ger är bara golvet, inte taket för lönehöjningen. 

Om du vill påverka din lön, prata då om vad som ger mer lön på din arbetsplats! 

Myten om att höga löner gör personalen lat och arbetsskygg är inte ny, myten har dryga 100 år på nacken. Den började spridas av arbetsgivarorganisationerna under förra seklets inledning när fackförbunden genom sitt medlemsantal lyckades få upp lägstalönerna.
Bakom detta låg – och ligger än i dag – kärnfrågan i alla löneförhandlingar; hur mycket av produktionsresultatet "vinsten" som ska gå till löner och hur mycket ska gå till vinster och till annat än löner. 

Där behöver var och en ställa sig frågan om man vill engagera sig fackligt för att arbeta för att en större del av kakan (vinsten) ska gå till exempelvis högre löner. 

I kommande avtalsrörelser är reallöneökning ett rimligt krav från alla som håller i gång Sverige, varje dag året om. Det är en svår balansgång med så hög inflation och reallöneökningar men det handlar om hur fördelningen ska ske på arbetsmarknaden. 

Facket sätter inte din lön – men vad skulle din lön vara utan facket?