"Det är inte samhällssäkert att avskärma Gotland"

"Prisökningarna kan bli upp emot 50 procent och innebär ett dråpslag mot Gotland och besöksnäringen på ön."

"Prisökningarna kan bli upp emot 50 procent och innebär ett dråpslag mot Gotland och besöksnäringen på ön."

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-12-21 11:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till statsrådet Andreas Carlson.

I slutet av november aviserade Destination Gotland kraftigt höjda priser i färjetrafiken till och från Gotland. 

Prisökningarna kan bli upp emot 50 procent och innebär ett dråpslag mot Gotland och besöksnäringen på ön. Detta i en situation där näringen just återhämtat sig efter en pandemi som höll på att innebära slutet för många företag och där höjda inköps- och elpriser redan börjat gräva djupa hål i kassan. 

Till detta ska läggas den stora osäkerhet som råder kring det utlovade elstödet till företag. 

Höjda elpriser, inflationen och räntehöjningarna märks redan i företagens kassor, men också i potentiella besökares och gästers plånböcker. När nu dessutom färjepriserna höjs drastiskt drabbas besöksnäringen på Gotland dubbelt då risken är överhängande att Gotland väljs bort som turistmål till förmån för destinationer dit det är billigare att ta sig. 

Vi har förståelse för att Destination Gotland är hårt pressade av höjda bränslepriser och att man därför kan behöva justera biljettpriserna, men det är inte rimligt att i ett slag göra så här kraftiga prisökningar och framför allt inte utan att staten gör något för att dämpa effekterna. 

Vi menar tvärtom att staten behöver ta sitt ansvar och kompensera för de prisökningar som nu aviserats. Gotland är del av den nationella infrastrukturen. 

Exakt hur en ny ekonomisk modell för vår landsväg ska vara uppbyggd är inte vår sak att bestämma eller utreda, men något måste ske för att prishöjningarna inte ska bli samhällsfarliga när de slår så här skoningslöst mot resandet och därmed mot jobb och företag på Gotland.

Färjetrafiken är Gotlands landsväg och stora delar av öns näringsliv är helt beroende av att den fungerar och att priserna är hanterliga för såväl gotlänningar som besökare och transporter. 

Det är inte samhällssäkert att en landsända i Sverige skärmas av och får ytterligare försämrade möjligheter och förutsättningar i en redan svår situation.