Det är omöjligt att testa alla som reser hit

Landshövding Anders Flanking, regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius och smittskyddsläkare Maria Amér, svarar om resande till Gotland i påsk.

För att resa med allmänna kommunikationer måste man vara frisk och symptomfri så man inte utsätter andra för smittrisk.

För att resa med allmänna kommunikationer måste man vara frisk och symptomfri så man inte utsätter andra för smittrisk.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2021-03-18 10:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändarna ”Några restriktioner i påskhelgen?” samt ”Bön inför tredje vågen”

Hej Elisabeth, Hans och Kärstin.

Vi förstår den oro som finns för att ett ökande resande inom landet ska innebära en ökad smittspridning av covid-19. Vi befinner oss fortsatt mitt i pandemin. Situationen i Sverige och på Gotland är att vi sedan några veckor ånyo ser ett ökat antal fall, men i nuläget en ökningstakt som har avmattats. 

Det är centralt för att hantera pandemin att vi fortsätter att respektera och följa de råd och restriktioner som finns – att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma när vi är sjuka och begränsa våra nära kontakter – allt för att bryta potentiella smittkedjor. Övriga restriktioner finns för att ge oss möjligheter att följa grundråden. Det är viktigt att hitta en balans där vi ger förutsättningar att följa de basala råden men inte begränsar människors frihet mer än nödvändigt. 

Att ställa krav på att alla som reser till Gotland ska ta prov är en enorm logistisk utmaning med osäkert utfall. Varken temperaturmätning eller annan provtagning fångar dem som är utan symptom och i inkubationsfas, och kan därmed ge en falsk trygghet. Vi har en samhällssmitta av covid-19, och måste i varje ögonblick bete oss så att vi inte blir smittade eller för smitta vidare. 

Det vilar ett stort ansvar på den enskilde att försäkra sig om att en resa kan ske på ett smittsäkert sätt, och att de aktörer som ansvarar för transporter möjliggör smittsäkra resor. Med goda förberedelser och eftertänksamt beteende så bedöms det vara möjligt att resa om man måste. Där ingår också att man har tänkt igenom var man kan vara om man själv eller någon i resesällskapet skulle insjukna under resan. 

För att resa med allmänna kommunikationer måste man vara frisk och symptomfri så man inte utsätter andra för smittrisk. Och om man inte kan resa smittsäkert så ska man avstå. Det gäller gotlänningar som vill besöka fastlandet såväl som fastlänningar som planerar en resa till ön. 

Om situationen ändras med ett svårare smittläge så kan nu gällande råd och rekommendationer komma att skärpas.

Med vänlig hälsning.