Det är sällan lönt att bemöta ledartexter

GT har två politiska ledarsidor. En där socialdemokrater skriver ledare och krönikor och en primärt med centerpolitik.

"I ledaren ställs också fråga om hur landsbygdspolitiken har utvecklats med Peter Kullgren (KD) som landsbygdsminister. Jo, bland annat har regeringen nyligen beslutat om uppdrag för ekonomisk ersättning till jordbrukare som drabbats av torka och översvämningar".

"I ledaren ställs också fråga om hur landsbygdspolitiken har utvecklats med Peter Kullgren (KD) som landsbygdsminister. Jo, bland annat har regeringen nyligen beslutat om uppdrag för ekonomisk ersättning till jordbrukare som drabbats av torka och översvämningar".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-08-30 16:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inget konstigt med det. Partierna ser till att bevaka sina intressen.

Det är sällan värt att kommentera ledarskribenters texter. De har sin agenda och spelar på hemmaplan. Men jag gör ett undantag, för att rätta till felaktiga påståenden och besvara frågor i de två ledartexterna 30/8.

Först S-ledaren. Det är inte alls konstigt att regeringen förlänger stödet för barnfamiljer. Det är en bra satsning i en tid av hög inflation där familjer drabbas hårt. 

Redan i juli förlängdes och utökades bidraget. Det är en fråga som Kristdemokraterna som familjeparti drivit. Parallellt görs satsningar på trygga familjehem, ökat antal dubbeldagar för föräldralediga och fritidskort för barn och ungdomar. 

Det påstås att dagens regering inte ville se Barnkonventionen som svensk lag, vilket den ju blev år 2020. Jag vill stillsamt påminna om att det var Kristdemokraterna som tog initiativ till och under många år under 2010-talet motionerade i riksdagen för att göra FN:s Barnkonvention till svensk lag. 

Det blir förresten märkligt när ledarskribenten i slutet av sin text skriver ”… att regeringen blivit ett barnvänligt parti helt plötsligt…”. Jag vill påminna om att regeringen består av tre partier.



I C-texten anser skribenten att insändaren om ”angiverilagar” riktar sig endast mot C. Läs vår insändare igen. I sista meningen skriver vi tydligt ”olika partiers retorik”. Alltså fler än C. 

I ledaren ställs också fråga om hur landsbygdspolitiken har utvecklats med Peter Kullgren (KD) som landsbygdsminister. Jo, bland annat har regeringen nyligen beslutat om uppdrag för ekonomisk ersättning till jordbrukare som drabbats av torka och översvämningar.

Regeringen jobbar också med en ny livsmedelsstrategi, stärkta konkurrensvillkor, förutsägbarhet i miljöprövningar, förstärkt stöd till lanthandlare, utveckling av skogspolitik och mycket mer. 

Samtidigt verkar kristdemokratiska ministrar för jämlik vård i hela landet, utveckling av digitaliseringens möjligheter, satsningar på infrastruktur, bostadsbyggande, och så klart nya elkablar till Gotland. Viktiga landsbygdsfrågor. 

Detta och mycket mer under de tio månader som vi haft vår M-KD-L-regering, varav sex månader med mycket fokus på EU-ordförandeskapet. I EU-sammanhang har förresten landsbygdsministern ansvarat för att knyta ihop politik kring bland annat bioekonomi, fiskerikontroll och hållbart jordbruk.