Att satsa på regionens medarbetare, vår viktigaste tillgång, ┣ är självklart för oss och i Alliansens budgetförslag gör vi det bland annat genom att satsa på kompetensförsörjning och löneutjämning för ökad jämställdhet.
Lika självklart är att vi ska arbeta för konkurrenskraftiga löner på Gotland så vi är attraktiva för dem som kan och vill flytta hit.
Men en bild som är alltmer tydlig är att det blir allt svårare att över huvud taget hitta människor att anställa, inte minst inom välfärdens kärna – vård, skola och omsorg. Det är en situation som är gemensam för hela landet.
Situationen bekräftas av SKR (Sveriges kommuner och regioner). Inom allt fler kommunala verksamheter och andra branscher finns knappt folk att anställa – samtidigt som befolkningen blir allt äldre och gruppen i arbetsför ålder inte ökar lika mycket som tidigare.
Enligt SKR-statistik från 2020 behöver antalet medarbetare inom hälso- och sjukvården öka med 1 procent årligen, motsvarande 1 800 nya anställda per år fram till 2029. Samtidigt beräknas antalet pensionsavgångar inom hälso- och sjukvården uppgå till drygt 4 000 per år under samma period.
Detta är något att begrunda när Socialdemokraterna med flera lovar fler anställda inom välfärden. Varifrån ska alla medarbetare hämtas?
Om det endast handlade om vård och omsorg så vore det inte så illa, men faktum är att nästan samtliga branscher i dag har stora utmaningar med att rekrytera. Byggbranschen och besöksbranschen är bara två exempel som sedan länge haft svårigheter att hitta kompetens.
Samtidigt som vi är medvetna om framtidens utmaningar visar siffrorna från gymnasieantagningen att vård- och omsorgsutbildningarna inte är de mest populära. På barn- och fritid samt hotell- och turism är det bara ett fåtal sökande trots att samtliga som går ut utbildningarna är garanterade jobb.
På Gotland har vi låg arbetslöshet jämfört med rikssnittet och det är något vi ska vara stolta över. Samtidigt har vi inte heller någon stor ”buffert” för omskolning eller vidareutbildning för till exempel jobb inom vård- och omsorg.
Vi behöver hitta gemensamma lösningar på utmaningarna, och det börjar bli bråttom. Ökad teknikutveckling och digitalisering är en väg att gå för minska belastningen på allt färre medarbetare och samtidigt upprätthålla god kvalitet.