Det behövs turistavgift på Gotland

Häromdagen läste jag en intressant insändare från företrädare inom näringslivet och turistbranschen om en turistavgift på Gotland.

Många hundringar kan göra stor skillnad.

Många hundringar kan göra stor skillnad.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-09-23 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De skrev: "Som företrädare för Tillväxt Gotland skulle det vara skadligt att lägga ytterligare en kostnad på våra besökare, som redan har betalat mycket för sin vistelse här. Tillväxt Gotland ser positivt på en dialog kring varumärket Gotland och hur vi tillsammans kan verka för en hållbar turism."

När man läser insändaren så verkar företagare inom turistbranschen leva i en slags girighet, där pengarna är mer viktiga istället för att värna om samhället, kulturen och infrastrukturen som är oerhört viktig på ön.

Turistbranschen vill ha Gotland som ett rikt reservat för människor som är här i åtta veckor på sommaren och resten av året är Gotland en skräpyta för den bofasta befolkningen.

I mina tidigare insändare föreslår jag en turistavgift på Gotland. Det är en utmärkt och effektiv idé. För en hundralapp extra på ett semesterbesök lär knappast ha någon avskräckande effekt. Det är mindre än vad en lunch kostar (under en lågsäsong) på Gotland och det är inte låginkomsttagare som semestrar på ön.

Pengarna från turistavgiften skulle kunna användas till att värna om Visby ringmur, stränderna och naturreservaten på Gotland som i dag är eftersatt. Hundringen skulle också kunna göra nytta för alla på Gotland med att förbättra sophantering, sjukvården, skola och omsorgen på ön istället för nedskärningar och proppfulla soptunnor på sommaren.

Det bor 60 000 permanenta året runt gotlänningar som redan i dag betalar alldeles för hög kommunalskatt. Det leder till att gotlänningar lämnar ön för gott och flyttar till fastlandet.

Det är också så att anställda inom turistnäringen tillför inte mycket för Gotland. Många av dom som tillhör Tillväxt Gotland varken bor eller är skrivna på Gotland, utan deras skattepengar hamnar någon annanstans.

Turistavgiften behövs för att samhället och infrastrukturen ska kunna fungera året runt på Gotland. Det kan också bidra till att göra besöksnäringen levande också under lågsäsongen för utländska turister istället för ett urdött Gotland.

Alla kan inte vara bönder eller jobba med turistnäringen. Men tyvärr uppfattar girigare företrädare på Tillväxt Gotland att alla gotlänningar ska vara lantbrukare eller jobba i turismen för besöksnäringens skull.